Rekommendationer

Hur mycket linolja i Falu Rodfarg?

Hur mycket linolja i Falu Rödfärg?

Pigmentet utgörs av Äkta Falu Rödfärgspigment, som förutom den röda järnoxiden också innehåller kiselsyra. För den som själv vill tillreda rödfärg anges två recept här. Numera tillsätts ofta linolja för att minska färgens smetning. Tillsatsen av olja bör vara högst 3-5 liter per 50 liter våt färg.

Hur mycket täcker Falu Rödfärg?

Falu Rödfärg Original är främst gjord för att målas på obehandlat, ohyvlat virke. Det går att måla även hyvlat virke – dock är det viktigt att man målar tunt, och att man är beredd på att det kan krävas runt tre strykningar med förtunnad färg för att få ett bra resultat.

Hur länge kan man spara Falu Rödfärg?

För Falu Rödfärg Original bör det gå ungefär 8-10 år innan du målar om. Men mycket beror naturligtvis också på hur utsatt fasaden är och om det är syd- och västfasader; en sida på huset kan klara sig i 15 år och en annan i 6 år.

Kan man måla linoljefärg på slamfärg?

Underlag Slamfärg Man kan måla över en slamfärg med linoljefärg men inte tvärtom. Borsta eller tvätta bort det mesta av slamfärgen och börja med en grundstrykning följt av mellan- och slutstrykning.

Varför linolja i Falu Rödfärg?

Med linoljetillsats får slamfärgen delvis andra egenskaper. Den blir mörkare och grumsigare i kulören samtidigt som den får en större egen styrka. Problem kan uppstå när fasaden ska målas om, för då räcker det oftast inte bara med en torrborstning som för vanlig rödfärg.

Hur späder man Falu Rödfärg?

Första strykningen bör du späda ut färgen med 10% vatten. En del virke suger åt sig mer färg och där får du eventuellt ta ett tredje tunt stryk för att erhålla fullgod täckning. Vill du absolut ha Falu Rödfärg Original slamfärg så får du förtunna den med 15% vatten samt tillsätta 1% Yes diskmedel.

Kan man måla med slamfärg på hösten?

Kan man måla med slamfärg ( typen Falu Rödfärg) på vintern? Jag tror om du frågar runt så kommer du få till svar att det går absolut inte från de flesta du frågar. Men det går alldeles utmärkt enligt mig. Man måste bara vara extra noggrann och måla när solen tittar fram lite längre på dagarna.

Share this post