Rekommendationer

Hur bildas amnet ozon?

Hur bildas ämnet ozon?

Ozon bildas när en syremolekyl (två syreatomer som sitter ihop) splittras av UV-strålningen från solen på höga höjder så att de ensamma atomerna kan slå sig samman med hela syremolekyler och bilda ozon (tre syreatomer som sitter ihop).

Hur bildas ozon och hur bryts det ner?

Ozon bildas genom att syremolekyler (två syreatomer som sitter ihop) splittras av UV-strålningen på höga höjder så att de ensamma syreatomerna därefter kan slå sig samman med hela syremolekyler och bilda ozon (tre syreatomer som sitter ihop).

När bildades ozonskikt?

Ozonskiktet har inte alltid funnits runt vår planet. Det syre som de gröna växterna producerade när jorden var ca två miljarder år, trängde upp till stratosfären och på så sätt bildades det skyddande ozonskiktet. Detta medförde i sin tur att livet på land kunde börja utvecklas efter ytterligare några miljarder år.

Vad orsakar hål i ozonskiktet?

Orsaken till uttunningen är att ämnen som bryter ned ozon har släppts ut i atmosfären. Exempel på ämnen som bryter ned ozonskiktet är klorerade ämnen, som finns i bland annat kylskåp, anläggningar för luftkonditionering och skumplast. Sedan 1987 finns ett internationellt avtal som kallas Montrealprotokollet.

Vad har ozonskiktet för betydelse för hur mycket strålning som når oss på jordytan?

Ozonet i atmosfären fungerar som ett filter mot den skadligaste UV-strålningen. Ett minskat ozonskikt medför att mer skadlig UV-strålning kan nå jordytan. För människor kan detta innebära ökad risk för hudcancer, skador på ögon och påverkan på immunsystemet. En förändrad strålning kan också påverka ekosystemen.

Vilka gaser påverkar nedbrytningen av ozon i stratosfären?

En kloratom kan bryta ner mer än 100 000 ozonmolekyler innan den lämnar ozonskiktet i stratosfären. Andra ozonnedbrytande ämnen är metylbromid (växtgifter), haloner (eldsläckare) och metylkloroform (lösningsmedel). Bromatomerna i en del av dessa ämnen är ännu effektivare ozonnedbrytare än vad klor är.

Share this post