Trendig

Vad ar atmosfaren for jordytan?

Vad är atmosfären för jordytan?

Atmosfären spelar en viktig roll för oss på jordytan, främst genom att den absorberar skadlig strålning från solen och kosmisk strålning från rymden. Atmosfären är en gasblandning bestående av bland annat kväve och syre – som i vardagligt tal kallas för luft. Den möjliggör allt liv på jorden, inte bara för oss människor utan även djur och växter.

Vilka lager av atmosfär finns på jorden?

Jordens atmosfär kan delas in i fyra lager – troposfären, stratosfären, mesosfären och termosfären.

Vad är jordens yta?

Ca 29% av jordens yta är land, och 71% hav, men kontinent-skorpan omfattar en något större andelen av jordens yta, eftersom lågt liggande delar av denna är översvämmad och täcks av grundhav som Östersjön och Nordsjön. Diagram över jordytans höjd- och djupförhållanden

Vad är lagret av atmosfären?

Baserat på höjd och egenskaper brukar atmosfären delas in i olika lager. Det allra första lagret av atmosfären är troposfären, vilken börjar vid jordens markyta och sträcker sig mellan 8 till 14,5 kilometer upp. Det är den mest täta delen av atmosfären och nästan allt väder sker i denna region.

Vad innehåller atmosfären för levande organismer?

Jordens atmosfär innehåller syre som de flesta levande organismerna andas samt koldioxid som används av växter, alger och cyanobakterier i fotosyntesen. Atmosfären skyddar också levande organismer från skador från solens ultravioletta strålning.

Hur skyddar man livet på jorden?

Atmosfären skyddar livet på jorden genom att absorbera skadlig ultraviolett strålning från solen och kosmisk strålning från rymden och även genom att minska temperaturskillnaderna mellan dag och natt samt att höja medeltemperaturen på jorden. Atmosfären har inget abrupt slut utan tunnar gradvis ut i tomma rymden.

Share this post