Blogga

Hur ser det ut med ozon i atmosfaren idag?

Hur ser det ut med ozon i atmosfären idag?

Ozon finns från jordytan upp till mycket höga höjder. Merparten befinner sig i stratosfären på cirka 10 – 50 km höjd och denna ansamling av ozon kallas därför ofta för ozonskiktet. Ozonet högt upp i atmosfären är bra eftersom det fungerar som ett filter mot den skadligaste UV-strålningen.

Vad menas med marknära ozon och vad har det för effekter?

Marknära ozon (även kallat markozon eller troposfäriskt ozon) är ozon nära jordytan. I stratosfären, över tio kilometers höjd, skyddar ozon mot solens farliga ultravioletta strålar, men det är skadligt för växter och djur som lever i den lägsta delen av atmosfären.

När bildades atmosfären?

Ozonskiktet har inte alltid funnits runt vår planet. Det syre som de gröna växterna producerade när jorden var ca två miljarder år, trängde upp till stratosfären och på så sätt bildades det skyddande ozonskiktet. Detta medförde i sin tur att livet på land kunde börja utvecklas efter ytterligare några miljarder år.

Vad är ozonhålet och hur har det bildats?

När dessa moln under våren värms upp av solen aktiveras en fotokemisk process som gör att ozonet kring dessa moln bryts ned mycket snabbt. Efter en tid når solen så högt på himlen att temperaturen går upp och processen stannar av. Det är under den här perioden som ozonskiktet blir så tunt att man talar om ozonhål.

Hur kom syre till?

Syre bildas genom fotosyntes Jordens syre bildas under fotosyntesen. Det är en process, vid vilken växter och alger använder sina kloroplaster för att fånga in ljusets energi. Denna utnyttjas till att omvandla vatten och koldioxid till syre och socker.

Vad skulle hända utan ozonlagret försvann?

Den mängd UV-strålning man skulle erhålla i Sverige utan ozonskiktet summerat över ett helt år skulle bli 50-100 gånger större än med ett normaltjockt ozonskikt. I princip skulle man få samma UV-dos på ett enda år som under ett helt liv.

Share this post