Allmänning

Hur ofta ar det norrsken i Stockholm?

Hur ofta är det norrsken i Stockholm?

Tekniskt sett är norrskenet närvarande den mesta tiden av året. Himlen är dock inte tillräckligt mörk för att man ska kunna se skenet under sommarmånaderna, inte ens ovanför polcirkeln. Vintersäsongen i Arktis sträcker sig från slutet av september till slutet av mars/början av april.

När är norrsken som starkast?

Norrsken syns bäst från september till april. Det måste vara mörkt och någorlunda klart väder. Det bästa är att befinna sig utomhus på en öppen plats som inte störs av någon belysning. Titta ofta mot himlen, den mest intensiva delen av ett norrsken varar oftast mindre än tio minuter.

Vilket håll är norrsken?

Norrskenet kan breda ut sig i 1600 km i öst västlig riktning men oftast inte mer än 1,5-2 km i nord-sydlig riktning. Norrskenet uppstår på höjder mellan 90-1000 km men vanligast är det mellan 100-400 km höjd.

När norrsken i Stockholm?

Under natten till måndag kunde man återigen se norrsken över delar av Stockholm och även natten mot tisdag kommer man kunna skåda naturfenomenet på sina håll.

Kan det vara norrsken i Stockholm?

För att maxa chansen att få syn på norrskenet ska man helst befinna sig utanför stans tätbebyggda områden, med en öppen horisont och dit så lite av stadens ljus som möjligt når. Och störst chans är det för norrortsborna. – Ofta syns norrskenet nära horisonten. I en storstad är det ofta hus i vägen.

Vilken månad är bäst för norrsken?

Norrskenssäsongen i Abisko är mellan 19 november till 20 mars. För största möjliga sannolikhet att se norrsken bör du, förutom att befinna dig långt norrut en vinterkväll, vara på en plats fri från ljusföroreningar, högt belägen och som sällan har mulet väder eller moln.

Finns det Sydsken?

Det finns både norrsken och sydsken, även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis, eller gemensamt polarsken. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden. Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten.

Share this post