Trendig

Vad ar ett Monsunklimat?

Vad är ett Monsunklimat?

Tropiskt monsunklimat är en klimattyp inom den tropiska klimatzonen med en torrtid och en regntid. Det finns två varianter. Sommarmonsunklimat (månadsangivelserna gäller norra halvklotet): Kraftiga monsunregn från maj till oktober, torrtid oktober till maj.

Vad är en typisk savann?

En typisk savann är ett slättområde i tropiska zonen som ligger vid ekvatorn, där växtligheten utgörs av högt gräs och glest utspridda buskar och träd. Savannområden ligger ofta mellan regnskogs – och ökenområden. Jordmånen på den tropiska savannen är oftast mer basisk än jorden i en tropisk regnskog och har en brunsvart färg.

Vad är tropiskt klimat?

Enligt Köppens system för klimatklassifikation betecknas tropiskt klimat som en ’icke-torrt’ klimat där medeltemperaturen i alla de 12 månaderna är över 18 grader. Man skiljer mellan tre typer av tropiskt klimat: regnskogs-klimat, monsun-klimat och savann-klimat.

Vad är tropiska klimatzoner?

Tropiska klimatzonen omfattar områden i ett brett bälte runt ekvatorn som har klimat av tropisk typ. Även vissa områden som enligt Köppens system är arida, det vill säga torra, räknas ofta till den tropiska klimatzonen. Tropikerna är det område som är beläget mellan Kräftans vändkrets och Stenbockens vändkrets, således med ekvatorn exakt i mitten.

Varför Monsunklimat?

Den huvudsakliga styrande faktorn över ett tropiskt monsunklimat är dess förhållande till monsuncirkulationen . Monsunen är en säsongsmässig förändring i vindriktningen. I Asien finns det under sommaren (eller högsolsäsongen) ett landflöde av luft (luft som rör sig från havet mot land).

Hur uppstår en monsun?

Uppvärmningen skapar ett djupt lågtryck över norra Indien, som medför en kraftig, sydostlig och fuktig vind över stora delar av Sydostasien under sensommaren och hösten (sommarmonsun). När den fuktiga luften kommer in över land bildas kraftiga moln och välkomna regn.

Varför regnar det så mycket i Indien?

När hettan över land blir som störst stiger luften uppåt och detta skapar ett sug som drar in den fuktiga havsluften över land. När den varma och torra luften kolliderar med den fuktiga och svala luften från havet börjar det regna.

Hur påverkar monsunvindar klimatet?

Genom vindarna förs varm luft från ekvatorn norr- och söderut mot de kallare trakterna. Havsströmmar för också med sig värme ut till norr och söder. Utan vindar och strömmar skulle det vara istidsklimat i norr och söder och extremt hett vid ekvatorn. Den här bilden visar vilka områden monsunvindarna brukar förekomma.

Vad är monsunvindar och hur blåser dessa?

Därför börjar luften röra sig från hav, mot land, alltså i den andra riktningen jämfört med för ett halvår sedan. De här vindarna, de som blåser vid kusten och byter riktning med årstiderna, kallas monsunvindar. När det blåser från land är luften torr, och det regnar sällan. Det är torrperiod.

Hur påverkar Monsunvindar klimatet?

Hur fungerar monsunen?

Monsunvindarna är mest kända i södra asien. De blåser åt ett håll på sommaren och ett annat håll på vintern. När solen värmer de inre delarna av landet bildas ett lågtryck vid ekvarorn. Lågtrycket gör att fuktiga vindar blåser in mot centrala asien och det kan ge enorma mängder regn.

Var sker monsuner?

Monsunen uppfattas som ett rent tropiskt fenomen vilket inte är helt och hållet korrekt. Monsunen är dock klart mest kraft- och betydelsefull just i tropiska områden i Sydasien och Östasien men förekommer även i till exempel sydvästra Nordamerika och i norra Australien.

När regnar det mest i Indien?

I början av juni sveper sydliga monsunvindar in från havet och regnperioden börjar. På västkusten (t ex Goa) faller mest regn under juni–september. Östkusten (t ex Madras) har även en höstmonsun och där faller mest regn under augusti-december.

Hur ofta regnar det i Indien?

När monsunvindarna sveper in från söder i början av juni börjar regnperioden med ibland riktigt stora mängder av nederbörd. I Goa på västkusten regnar det mest mellan juni och september. Medan i exempelvis Madras på östkusten regnar det mest i augusti till december.

Share this post