Blogga

Hur vaxer barr?

Hur växer barr?

Om ett träd har dubbelt så stor barrarea som ett annat träd växer det i princip dubbelt så fort, eftersom barren fungerar som solfångare och ger kraft åt trädet. Mängden barr står i sin tur i relation till hur kväverik mark trädet växer på. Barrmängden ger därför en god indikation på hur skogen mår.

Vad är skillnaden mellan barr och löv?

Dessa skillnader beror i sin tur på att lövskog och barrskog ger olika marktyper, jordmåner, typ av föda för olika växtätare m.m. Dessutom skiljer sig klimatet ofta åt, d.v.s. barrskogar återfinns oftast i ett bistrare klimat än lövskogar.

Hur fungerar barr?

Hos många barrträd har barren en stark och karakteristisk doft. Barr är i regel övervintrande och klarar både kyla och torka bra genom att ytskiktet (epidermis) är mycket tjockt och har klyvöppningarna nedsänkta under ytan. Ytterligare ett skyddslager finns under ytan, vilket består av celler med tjocka cellväggar.

Vad finns det för träd i barrskog?

Barrskog är skog som till största delen består av barrträd, som till exempel gran och tall. I granskogen är det mörkt och fuktigt. Där trivs blåbärsris och mossor. I tallskogen är det ljusare och ofta torrare.

När uppkom barrträd?

Barrträden har utvecklats i över 300 miljoner år och kom till jorden långt före lövträden (Farjon, 2008). De äldsta levande träden i världen är alla barrväxter vilket säger något om dess överlevnadsförmåga. Deras evolutionära historia går längre tillbaka i tiden än dinosauriernas era.

Hur länge lever ett granbarr?

Gran (Picea abies) är ett barrträd i gransläktet och familjen tallväxter. Granen kan uppnå 60 meters höjd och en ålder av över 400 år. I Sverige blir den dock sällan över 100 år, då den vanligtvis avverkas långt tidigare. Rödgran är samma art, men namnet används främst vid handeln med julgranar.

Vilket träd kommer barr ifrån?

Den svenska barrskogen domineras av barrträden gran och tall, medan en och idegran förekommer mer sparsamt i Sverige; där är lärk, contortatall och ädelgran införda av människan.

Hur länge har landväxter funnits?

Jorden är ca 4 600 miljoner år gammal, men det dröjde innan växter på land började utvecklas. De äldsta fossilen av landväxter är ca 470 miljoner år gamla sporer.

Share this post