Allmänning

Hur djup ar Kirunas gruva?

Hur djup är Kirunas gruva?

1 365 meter Den nya huvudnivån på 1 365 meters djup blev fullt utbyggd 2017, och beräknades trygga malmbrytningen för ytterligare tjugo år framåt. Gruvan har ca 80-90 mil väg och sträcker sig 4 kilometer från norr till söder. Djupaste delen av gruvan är nu på 1600 meters nivå.

Hur djup är Malmberget?

I Kiruna bryts malmen mot huvudnivån KUJ1365, det vill säga; 1365 meter under jord. I Malmberget sker brytningen mot huvudnivån M1250 som är belägen 1250 meter under jord.

Vad hände med Malmberget?

– Allt hände här, sedan har det successivt försvunnit. Nu finns ingenting, Coop är den sista butiken. Jag tror att avvecklingen av Malmberget kommer att gå fortare när all service försvinner. Efter att ha bott och jobbat på annan ort kom Peter Dahlström i vintras tillbaka till Malmberget för att jobba på Coop.

Vilka metaller utvinns i Kiirunavaara?

Gruvor i Sverige

Gruva Län Mineral
Kiirunavaara Norr-botten Järn
Leveäniemi Norr-botten Järn
Kaunisvaara, tidigare Tapuli Norr-botten Järn
Kristineberg Väster-botten Bly, guld, koppar, silver, zink

Vilka metaller utvinns i leveäniemi?

Leveäniemi dagbrott är 120 meter från toppen till botten och beräknas innehålla 110 miljoner ton järnmalm, i form av magnetit och martit.

Hur mycket malm finns kvar i Kiruna?

Var finns malmen? – Om vi använder begreppet mineralreserv har vi den i huvudsak över huvudnivån 1365. Vi bryter idag strax under 1000-metersnivån i gruvan och ska bryta oss ner mot huvudnivån 1365. Mineralreserven ligger som en lång skiva vars norra del lutar snett in under Kiruna.

Hur många jobbar i Kirunagruvan?

LKAB

Bransch Gruvdrift
Produkter Järnmalm Mineral
Antal anställda ~4 500 – 2020
Historia
Grundat 1890

Vilka metaller utvinns i björkdal guldgruva?

Det går att utvinna metallen tellur ur det guld som produceras vid guldgruvan i Björkdal, visar studier. Det kan bli oerhört lönsamt. Metallerna tellur och vismut beskrivs ofta som en slags förorening i guldet vilket gör guldet mindre värt.

Share this post