Rekommendationer

Ar Marocko demokrati?

Är Marocko demokrati?

Trots vissa reformer på senare år håller kungen ett stadigt grepp om makten. Marocko brukar framhållas som ett av de arabländer där yttrandefriheten är störst, men den grundlagsfästa pressfriheten är i praktiken begränsad.

Är det säkert att åka till Marocko?

Jämfört med många andra resmål i närområdet kan man röra sig fritt och säkert som turist i Marocko. Man ska dock alltid vara observant och bekanta sig med lokala förhållanden inför och under resan.

Varför inte erkänna Västsahara?

Västsahara är Europas sista koloni i Afrika. Enligt FN är landet formellt fortfarande en spansk koloni, och Marocko kan inte fortsätta sin ockupation utan EU:s stöd. Det betyder att Sverige genom sitt medlemskap i EU har blivit en kolonialmakt med sin medverkan i den franska nykolonialismen.

Hur styrs Marocko?

Parlamentarism
Konstitutionell monarki
Marocko/Statsskick

Har Marocko öppnat sina gränser?

Aktuella händelser. Ansvariga marockanska myndigheter kommunicerade den 27 januari 2022 att gränserna kommer att öppnas för flygtrafik från och med den 7 februari 2022. Den 8 april 2022 kommunicerade marockanska myndigheter att färjetrafiken gradvis kommer att återupptas.

Hur lång tid tar det att åka till Marocko?

De bästa flygbolagen som flyger från Sverige till Marocko Men ok för relativt kort resa på cirka 1h40.

Hur många språk talas i Marocko?

Marockansk arabiska är modersmål för de runt 50 % av Marockos befolkning som inte har något av de berbiska språken tarifit, tachelheit eller tamazight som sitt första språk. Många marockaner är flerspråkiga och behärskar förutom marockansk arabiska och berbiska även franska och/eller spanska.

Vad är Marocko känd för?

Marocko är kanske främst känt för ett resmål för sol och varma temperaturer, men under vinterhalvåret kan man faktiskt åka skidor uppe i bergen. Den populäraste skidorten heter Oukaimeden och från januari till mars är det bästa tiden om man vill åka skidor.

Share this post