Ny

Hur paverkar och formar religionen de som ar religiosa?

Hur påverkar och formar religionen de som är religiösa?

Eftersom tolkningarna påverkar deras syn på livet påverkar det också deras identitet. I samhällen där religionen inte är så viktig sekulära samhällen – kan det vara jobbigt att stå upp för sin religiösa tro, en del kan bli mobbade. Och i samhällen som är mer religiösa än sekulära är det tvärtom.

Vad betyder det att en religion är statsreligion?

Statsreligion kallas en religion som av en stat givits en officiellt erkänd särställning, ofta (men inte nödvändigtvis) kombinerad med särskilda privilegier eller särskild maktutövning från statens sida. I de mest påtagliga fallen smälter statsmakten samman med religionen och bildar en hierokrati.

Vad tror scientologerna på?

Scientologin beskrivs av sina anhängare som ett urval av principer och metoder som används för att hantera livsproblem och uppnå lycka. Dessa metoder lärs ut genom ett mycket stort antal kurser och behandlingar i olika nivåer som scientologikyrkan tillhandahåller mot betalning.

Vilken betydelse har ledarna när nya religiösa grupper växer fram?

Flertalet av de världsavvisande rörelserna ställer också mycket hårdare krav på sina medlemmar vad gäller tid och engagemang än vad som vanligtvis krävs från de traditionella religionerna. De religiösa ledarna har vanligtvis en auktoritär och dominerande roll inom den här typen av religiösa sällskap.

Vad är Sveriges statsreligion?

Svenska kyrkan var statskyrka fram till år 2000 och en majoritet av invånarna tillhör fortfarande den evangelisk-lutherska trosförsamlingen. Samtidigt räknas Sverige idag som ett av världens mest icke-religiösa länder. Invandring har gjort att islam numera är den näst största religionen.

Vilken är Sveriges statsreligion?

Sedan dess har Sverige på pappret varken en statsreligion eller statskyrkan, vilket är rimligt i ett land som kallar sig för en liberal demokrati.

Share this post