Ny

Ar Nsaid och COX-hammare samma sak?

Är Nsaid och COX-hämmare samma sak?

COX-hämmare (NSAID) är mycket effektiva vid behandling av nociceptiv smärta såväl med som utan inflammation.

Vilka läkemedel är COX-2-hämmare?

Inom kort kommer två nya läkemedel mot smärta, med samma verkningsmekanism, att godkännas i Sverige. Det handlar om Searles celecoxib (Celebrex) och MSD:s rofecoxib (Vioxx) som båda är s k selektiva COX-2-hämmare.

Hur fungerar antiinflammatoriska läkemedel?

Antiinflammatoriska smärtlindrande läkemedel, NSAID. NSAID verkar genom att hämma ett ämne i kroppen som kallas cyklooxygenas eller cox. De kallas därför också cox-hämmare. När cox hämmas minskar kroppens bildning av prostaglandiner, som bland annat framkallar smärta och inflammation.

Är ibuprofen NSAID?

Mot värk, feber och inflammation (så kallade NSAID) Antiinflammatorisk, febernedsättande och smärtstillande. Används mot huvudvärk, tandvärk, mensvärk. Ibuprofen har en benägenhet att öka blödningsrisken.

COX-hämmare (NSAID) är mycket effektiva vid behandling av nociceptiv smärta både med och utan inflammation. Vid ekvipotenta doser är det inga större skillnader i analgetisk effekt mellan de olika preparaten. Valet av läkemedel baseras därför på säkerhetsprofil och samsjuklighet.

Vad gör COX-2?

COX-2-hämmare höjer risken för kardiovaskulär händelse, men för celecoxib i låg dos är inte risken större än för naproxen. Celecoxib rekommenderas därför i andra hand på Kloka listan för patienter med inflammatoriska sjukdomar och ökad risk för gastrointestinala biverkningar. Per-Johan Jakobsson. Foto Kari Kohvakka.

Vad används Coxolin för?

Vad Coxolin är och vad det används för Artros är en ledsjukdom. Den orsakas av en gradvis nedbrytning av brosk som dämpar benändarnas kontakt med varandra. Detta medför svullnad (inflammation), smärta, ömhet, stelhet och nedsatt rörelseförmåga.

Vad gör COX 2?

Den innehåller flera olika substanser med i princip samma verkningsmekanism men med olika selektivitet för COX-1 och COX-2 och olika halveringstid. COX-hämmare är effektiva vid behandling av nociceptiv smärta med eller utan inflammation. COX-hämmare har också god effekt vid osteoartros och RA (se studier i Cochrane).

Share this post