Allmänning

Hur gammal ar kurderna?

Hur gammal är kurderna?

Kurdernas historia brukar hos en del räknas från de forna gutierna från och med år 1300 f.Kr. De anser att det var gutierna som bildade kurdväldet Kardunijash och motstod hettiterna i norr när de försökte inta Mesopotamien. Gutierna härskade på samma område i 1 000 år. Språkforskaren och professorn Nikolaj J.

Hur många pratar kurdiska i Sverige?

Till kurder i Sverige räknas personer som är folkbokförda i Sverige och som tillhör den kurdiska folkgruppen. År 2017 befann sig uppskattningsvis cirka 100 000 kurder i Sverige.

Hur många kurder finns det i världen?

Av olika anledningar råder stor osäkerhet kring befolkningsstatistiken. Enligt Minority Rights Group anges kurder i Turkiet uppskattas till 15 miljoner, Iran 7miljoner, Irak 6–7 miljoner samt Syrien 1,5 miljoner. Därutöver finns ca 2miljoner i Centralasien och ca 35 miljoner utanför det geografiska området Kurdistan.

Hur länge fanns Kurdistan?

Kurdistan

Kurdistan
Deklarerad 1927 och 1946: Det har funnits två kurdiska stater under 1900-talet, Araratrepubliken som föll 1930 och Mahabadrepubliken som bestod under några månader 1946 med sovjetiskt stöd.
Area
Totalt 500 000 km²–390 000 km²
Befolkning

När delades Kurdistan upp?

Irak blev självständigt 1932, Syrien 1941. I Irak bildade kurderna på 1940-talet Kurdistans demokratiska parti, KDP (varur Kurdistans patriotiska union, PUK, senare bröt sig ut).

Hur många människor pratar kurdiska?

Det är svårt att uppskatta det exakta antalet personer som talar kurdiska som modersmål, men man utgår ifrån att det finns omkring 20 till 25 miljoner människor som talar en kurdisk dialekt som modersmål. Majoriteten av dessa personer bor i ett kurdiskt område i Turkiet.

Hur många kurdiska ord finns det?

Kurdiska formar tre språkgrupper: kurmanji, sorani och pehlewani. En helt separat grupp av språk, zaza-gorani, talas också av flera miljoner kurder, men är språkligt inte kurdiskt….Kurdiska[redigera | redigera wikitext]

Region Mellanöstern
Antal talare ~48 miljoner
Officiell status

Share this post