Ny

Vem skapade bastun?

Vem skapade bastun?

I Finland, kan historien om bastu spåras tillbaka minst 2 000 år. Från jordsaunan, en sauna utan skorsten nergrävd i en sluttning, via ”röksaunan” också den utan skorsten, ugnen bestod av stenar var under man eldade med ved. Efter elden slocknat ventilerades saunan innan vatten slogs på de heta stenarna.

Varför ska man vara naken i bastun?

Naken? Ja, det är absolut vanligast, men de finns också som har badkläder i bastun för att slippa visa sig nakna för vänner eller obekanta. Den som vill ha baddräkt/badbyxor ska kolla i förväg om det är godtagbart så att inte det aktuella bastubadets ritual saboteras. Handduk eller inte beror på vilka som bastar.

Varför Bastumössa?

Bastumössan löser effektivt det här problemet. För tvärtemot vad man kanske skulle kunna tro, så har den tjocka ullmössan inte en värmande effekt. Istället fungerar den som en effektiv isolering mot värmen, och håller ditt huvud svalt så att du kan stanna längre i värmen utan att uppleva obehag.

Varför uppfanns bastu?

I stället användes bastun främst för torkning av lin (främst i södra Sverige), säd (mest i norra Sverige) eller malt i samband med ölbryggning. I Östsverige användes bastun som rök. I samband med provinsialläkareföreningens bildande 1881 kom provinsialläkarna att göra bad och då framförallt bastubad till sin fråga.

Är bastubad?

Bastubad sägs kunna leda till förbättrad sömnkvalitet, dämpa ångest och ha en antidepressiv effekt. Det kan också lindra spänningshuvudvärk och värk generellt. Behöver man basta regelbundet för att få de här effekterna? – Ja, det talar de här studierna för, att ju mer desto bättre.

Varför Bastar man mycket i Finland?

Bastun spelar en viktig roll i den finska kulturen. Det är en del av vardagen för majoriteten av finländarna. I bastun rensar människor både kropp och själ och det ger en inre lugn. I själva verket handlar bastukulturen mer om mental balans än om att vara ren.

Varför ska man inte ha badkläder i bastu?

Varför är det viktigt? Beslutet om badkläder i bastun har fattats på osakliga grunder. Att det finns besökare som inte vill se andra nakna i bastun är inte ett godtagbart skäl för att påtvinga besökare badkläder. Nästa steg blir väl att påtvinga besökare badkläder även i duscharna.

Hur används en Bastumössa?

Eftersom värmen i bastun stiger uppåt är huvudet den kroppsdel som tenderar bli varm först. En bastumössa löser effektivt det problemet. Blöt bastumössan i kallt vatten så hålls huvudet svalt och du kan njuta länge i bastun. Eller så används den torr vid vinterbadet eller i badtunnan och håller huvudet varmt.

Share this post