Blogga

Vilka ager vindkraftverken i Sverige?

Vilka äger vindkraftverken i Sverige?

Av de 90 miljarder kronor som investerats i ny vindkraft i Sverige mellan 2017 och 2022 är China General Nuclear Power Corporation, CGN, inblandat i nästan en femtedel.

Hur stor del av svensk vindkraft ägs av Kina?

Kinesiska företag äger nämligen en stor andel av svensk vindkraftsproduktion. En femtedel av de investeringar som görs i svensk vindkraft de senaste åren kommer från dotterbolag till kärnkraftsjätten General Nuclear Power Corporation, CGN, ett statligt kinesiskt bolag (SR 15/2 2020).

Vem tjänar på vindkraftverk?

I Sverige byggs oftast vindkraftverk producerade av danska Vestas, tyska Siemens eller Enercon. De liksom deras underleverantörer, anlitade transportörer och kringresande byggrallare, tjänar givetvis pengar på verksamheten.

Vem äger vindkraftverket?

Vem finansierar vindkraftverk?

Idag ser finansieringen helt annorlunda ut. Och sker på många olika sätt. Vindkraftsbolaget projekterar fortfarande parkerna men sen skiljer det sig åt. Det kan vara en pensionsfond som tar över hela projektet, en fond som tillsammans med projektören bildar ett nytt bolag för ägande och så vidare.

Hur många vindkraftverk äger Kina i Sverige?

För ett år sedan köpte företagets europeiska dotterbolag majoriteten av den första delen i det som ska bli Europas största landbaserade vindkraftspark i Markbygden i Piteå kommun. Totalt har företaget investerat i 321 vindkraftverk i bland annat Bollnäs, Gällivare och Piteå.

Vem betalar vindkraftverken?

Svenska staten har onekligen främjat vindkraften. 700 miljoner kronor har satsats på forskning och vindkraft klassas som förnyelsebar energi och omfattas av elcertifikatsystemet. Det innebär att alla som köper el är med och betalar en del av vindkraftsutbyggnaden.

Hur många vindkraftverk motsvarar 1 kärnkraftverk?

Med det genomsnittliga produktionsvärdet från kärnkraften beräknas att de totalt behöver byggas 1927 stycken vindkraftverk för att ersätta reaktorerna i Ringhals. Idag fungerar kärnkraften som baskraft och levererar ett basbehov av el som är lägre än den kontinuerliga efterfrågan på marknaden.

Share this post