Trendig

Kan man bli frisk fran en depression?

Kan man bli frisk från en depression?

Det finns starkt stöd för att patienter med lindrig eller måttlig depression har minst lika stor chans att bli friska av psykoterapi som av läkemedelsbehandling. Det saknas forskning om enbart psykoterapi vid riktigt svåra depressioner.

Varför går inte min depression över?

Vid en svår depression hjälper inte förändrade levnadsvanor eller psykoterapi som enda behandling. Då behöver man oftast få antidepressiva läkemedel som första behandling. I vissa fall kan man även behöva få behandling på en psykiatrisk klinik. Du kan också behöva en del praktisk hjälp för att klara vardagen.

När försvinner depressionen?

Efter några veckors behandling brukar de flesta känna sig bättre. Du mår bättre och orkar mer och de mörka tankarna kommer alltmer sällan. Det kan dock ta några månader innan du känner dig helt bra. Efter en svår depression kan det ta längre tid.

Hur påverkas du av depressionen?

Om du har en depression påverkas din kraft, din energi och din ork. Du kan bli så påverkad att du inte orkar hålla ordning runt dig. Till exempel kanske du inte orkar plocka undan efter dig när du har ätit, eller ta upp något som du har tappat på golvet. Koncentrationssvårigheter. Du kan ha svårt att läsa en bok eller följa med i en

Vad är behandling med läkemedel mot depression?

Det finns flera olika typer av läkemedel mot depression. Det är viktigt att behandling med läkemedel hela tiden utvärderas, för att se om den hjälper eller behöver förändras. Läkare ansvarar för din behandling. Det är ofta en läkare som har ansvaret för din behandling.

Kan psykoterapi hjälpa dig med depression?

Psykoterapi kan hjälpa vid depression. Att gå i terapi kan också underlätta för dig som gör förändringar i dina vanor. Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv terapi, KBT eller interpersonell terapi, IPT. Det finns KBT-behandling som du kan få via nätet. Läs mer om psykoterapi och annan psykologisk behandling.

Share this post