Allmänning

Vad ar Endomorph?

Vad är Endomorph?

Vad kännetecknar en endomorf? Den endomorfa kroppstypen beskrivs ofta som stor och bred, med breda axlar och bred midja. Personer med den här kroppstypen är ofta naturligt tjockare än andra kroppstyper och har ganska lätt för att lägga på sig både muskler och fett.

En endomorf är en somatyp (kroppstyp) som oftast karakteriseras om en större och bredare person med breda axlar och en bred midja. De är naturligt fetare än andra kroppstyper och har ganska lätt att lägga på sig mer muskelmassa samtidigt som de lägger på sig fett ganska lätt.

Vad är ett set?

Reps är antalet repetitioner du gör av en övning, ex. 10 reps = 10 repetitioner. Set är antalet omgångar du gör dessa repetitioner, ex. 3 set = 3 omgångar.

Vad är Belastningsträning?

Styrketräning är ett samlingsnamn för all träning där man utsätter kroppens muskler för belastning. Denna träningsform innefattar många olika sorters träning – ta reda på hur du får ut mest av din träning och når upp till dina mål.

Vad är skillnad på reps och set?

Allt mellan cirka 5–40 repetitioner per set (mellan cirka 40–85 % av 1RM) har visat sig ge god muskeltillväxt. Fler eller färre reps än så, och den muskelbyggande effekten per set minskar något. Av praktiska skäl är det en bra tumregel att sikta på cirka 8–15 repetitioner per set.

Vad menas med bålen?

Bålen är kanske kroppens viktigaste muskelparti. Det är bålens muskulatur som skyddar vår ryggrad, och därmed våra nervtrådar, från att hamna i ofördelaktiga positioner. Att stärka upp bålen gör att vi undviker skador och vanliga ålderssymptom så som ländryggsvärk eller höftproblem.

Vad räknas som bålen?

Bålen är själva navet i kroppen och består av mag- och ryggmuskulaturen samt musklerna runt höften och skuldrorna. Man kan tänka sig bålen som stommen i ett hus. Det är stommen som ger huset stabilitet och det är oerhört viktigt att den är stark och solid innan man bygger resten av huset.

Share this post