Allmänning

Hur raknar man ut en cirkel i en kvadrat?

Hur räknar man ut en cirkel i en kvadrat?

Det betyder att kvadratens fyra hörn alla ligger på cirkelns omkrets. Om du drar kvadratens diagonaler så får du fyra trianglar, som tillsammans bildar kvadraten. Trianglarna är rätvinkliga, och både bas och höjd är samma som cirkelns radie.

Hur stor andel av cirkeln är kvadraten?

Du delar sen cirkelns area med kvadratens area för att få ut hur många procent den täcker. Ett tips: Du ser på bilden att cirkeln radie är ”r”. Och eftersom cirkeln är inuti kvadraten vet du därför att kvadratens sida är r+r = 2r.

Hur stor är kvadratens area?

En kvadrat är ju också en rektangel, så arean får du genom att multiplicera basen med höjden. Väggen är 25 kvadratmeter. Men eftersom basen och höjden är lika långa i en kvadrat räcker det att ta vilken sida som helst gånger sig själv. Alltså sidan i kvadrat.

Hur stor är cirkelns omkrets?

En cirkels diameter är dubbelt så stor som dess radie. Därför är cirkelns diameter 8 cm. Vi beräknar nu cirkelns omkrets enligt formeln: O = π ⋅ d = π ⋅ 8 c m = 8 π c m ≈ 25, 1 c m. Diametern är alltså 8 cm och omkretsen är ungefär 25,1 cm.

Hur kan man beräkna arean av en cirkel?

Arean av en cirkel kan enkelt beräknas genom den mycket välkända formeln radien gånger radien gånger pi. Radien (r) är avståndet från cirkelns mittpunkt till kanten, och pi är en matematisk konstant som representerar förhållandet mellan cirkelns area och cirkelns radie. A = r 2 π Verktyg för att räkna ut arean av en cirkel

Hur stor är cirkelns area?

I själva verket är cirkelns area lite drygt tre gånger så stor som arean av de små kvadraterna, som vi markerade i figuren. Närmare bestämt är cirkelns area π gånger större än de små kvadraternas area: A c i r k e l = π ⋅ r ⋅ r = π r 2. Den här formeln för en cirkels area kan vi använda för alla cirklar.

Vad är area av en cirkel?

Arean av en cirkel kan enkelt beräknas genom den mycket välkända formeln radien gånger radien gånger pi. Radien (r) är avståndet från cirkelns mittpunkt till kanten, och pi är en matematisk konstant som representerar förhållandet mellan cirkelns area och cirkelns radie.

Share this post