Rekommendationer

Kan man ha flera Huvuddiagnoser?

Kan man ha flera Huvuddiagnoser?

Utöver den obligatoriska huvuddiagnosen kan som bidiagnoser registreras ett eller flera tillstånd som haft relevans för den aktuella vårdkontakten. Dessa bidiagnoser bör om möjligt ordnas efter sin relativa betydelse. Om en diagnos har föranlett utredning eller någon form av behandling bör den registreras, annars inte.

Vad är åtgärdskod?

En åtgärdskod är en kod som används för statistisk beskrivning av åtgärder i bland annat hälso- och sjukvård. Koder ur Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ) är obligatoriska att rapportera till Socialstyrelsens hälsodataregister.

Vad är symtom på tjocktarmscancer?

Symtom på tjocktarmscancer och ändtarmscancer 1 Blod i avföringen 2 Ändrade avföringsvanor 3 Hård i magen, lös i magen, långvarig diarré, förstoppning eller täta trängningar 4 Kraftig slembildning 5 Smärta, ibland som knipsmärtor 6 Uppkördhetskänsla, blodbrist, trötthet och viktminskning kan vara andra symtom

Varför är tjocktarmen och ändtarmen cancer?

Insidan av tjocktarmen och ändtarmen är täckt av en slemhinna. Det är där cancern börjar. Det är vanligt att det bildas godartade utväxter i slemhinnan som kallas polyper. Ibland kan de utvecklas till cancer. Det tar många år. När cancertumören växer kan den orsaka sår och förträngningar.

Hur gör man operation av ändtarmscancer?

Operation av ändtarmscancer görs i dag endast av specialutbildade kirurger. Så bör det vara även vid tjocktarmscancer. Vid tjocktarmscancer kan läkaren oftast sy ihop de två delarna av tjocktarmen som är kvar sedan tumören opererats bort. Då kan matsmältning och avföring åter fungera normalt.

Hur lång tid kan det ta innan du får ändtarmscancer?

Efter en operation av tjocktarmscancer eller ändtarmscancer kan det ta några veckor innan tarmen fungerar som den ska. Det kan ta upp till flera år om skarven är långt ned i ändtarmen. Du kan få diarréer och mycket gaser i tarmen, om du har fått strålbehandling. Du kan få urininkontinens eller avföringsinkontinens.

Share this post