Ny

Vad ar Valtmetoden?

Vad är Vältmetoden?

Sedan placeras övriga vyer ut i förhållande till denna, så till höger om vy framifrån placeras ”vy från vänster” och under vy framifrån placeras ”vy ovanifrån”. Detta enligt den europeiska vyplaceringsmetoden eller ”vältmetoden” som den ibland också benämns.

Vad är en delförstoring?

Vad är en delförstoring? Det är en förstoring av en del av ritningen som lätt blir otydlig men som måste uppfattas som ett skruvhål till exempel. Den delen markeras med bokstav och angiven skala för vyn.

Vad är snitt i ritteknik?

En sektionsritning visar precis som planritningen ett snitt genom byggna-den, men här har byggnaden skurits vertikalt. Sektionsritningen är viktig för att visa rums- och våningshöjder och våningssamband. Den är också viktig för att visa hur fönster placeras i höjdled och vilka kvaliteter rummen i byggnaden har.

Vad är Vyplacering?

När man ska göra en tekniskt korrekt ritning så använder man i Sverige en strandardmodell som heter Europeisk Vyplacering. Den går i korthet ut på att man ritar objektet från tre håll, i det här fallet från tågets sida, underifrån och framifrån.

Vad menas med Snittplan?

Snittplanet är en teoretiskt tänkt skärning, som man gör endast för att visa hur detaljen ser ut invändigt. Konturer, som före snittet var skymda, blir synliga i snittytan och ritas som synlig kontur i snittytan (snittvyn). Den snittade ytan markeras med snittstreck som skall luta 45 grader.

Vad är ett snitt ritteknik?

Planritningen visar inte bara rummen och deras storlekar utan också exempelvis väggtjocklekar och fönster och dörrars placering. En sektionsritning visar precis som planritningen ett snitt genom byggna-den, men här har byggnaden skurits vertikalt.

Vad kallas den Projektionsmetod som är standard på ritningar i Sverige och övriga Europa?

Denna internationella standard innehåller de generella reg- lerna för ritning av vyer, linjer, snitt och särskilda marke- ringar. Reglerna gäller för tekniska ritningar som ritas enligt metoden för parallellprojektion. Internationella standarder är under utarbetande för andra projektionsmetoder.

Vad är en Huvudvy ritning?

Ett föremål måste oftast ritas från flera håll. I annat fall framgår inte utseendet eller alla mått. I europeisk vyplacering utgår man från en huvudvy. Sedan tänker man sig föremålet vält 90° åt olika håll.

Vilka vyer ingår i en ritning?

På bilden nedan är ett föremål avbildat i tre vyer. I föremålet ritat framifrån, II föremålet ritat från sidan III föremålet ritat uppifrån. För att kunna tyda en ritning och förstå vad linjerna beskriver används olika typer av linjer i varierande tjocklek beroende på vad de ska beskriva i vyn.

Vad är Referenselement?

Referenselementet är ett verkligt element på ett objekt och anges på ritningen som en referens. Referens- elementet ska vara tillräckligt noggrant i enlighet med funktionskravet. Det är nödvändigt att detta krav beaktas under mätproceduren.

Share this post