Innehållsförteckning
Får man ladda sin bil på jobbet?
Jag får ladda min elbil med min arbetsgivares laddare vid arbetsplatsen. Ska jag skatta för detta? Ja, förmån av fritt drivmedel är en skattepliktig förmån som värderas till marknadsvärdet, dvs. normalt arbetsgivarens faktiska kostnad för drivmedlet inklusive moms.
Vad gäller för laddning av elbil?
Ladda i vanligt eluttag Elsäkerhetsverket avråder från regelbunden laddning i vanliga vägg- och motorvärmaruttag. Gamla eller felaktiga kopplingar och kabelförgreningar i fastigheten kan orsaka varmgång vid hög belastning, vilket i sin tur kan leda till brand.
Vem betalar Laddstolpe?
Det vanligaste är att föreningen står för kostnaden av laddare och installation, och att man sedan tar betalt av de som använder laddarna. Högt tryck på laddstolpar!
Vad krävs för Laddstolpe hemma?
För att ladda din bil säkert hemma behöver du köpa en laddstation samtidigt som du köper din elbil. En laddstation kan vara antingen en laddbox eller laddstolpe som har ett eller flera ladduttag/laddpunkter. En laddbox kostar ungefär mellan 12 000 och 20 000 kr för utrustning och installation.
Är det lönsamt att köpa elbil?
Det är mycket billigare att köra på el än bensin eller diesel. En elbil innebär också lägre skatt. Dessutom blir servicen både billigare och enklare, eftersom elbilen har färre rörliga delar. Elbilar är fortfarande dyrare att köpa än fossilbilar, men man räknar med att priserna kommer att sjunka.
Kan företaget betalar Laddbox?
Laddbox skattepliktig om arbetsgivaren betalar Fr. o.m. 1 januari 2021 ses en fast laddstation vid en anställds bostad för förmånsbil som en skattepliktig förmån, när arbetsgivaren bekostar den. Förmånen ska värderas till marknadsvärdet av laddboxen inklusive installationen.
Kan företaget betala Laddbox hemma?
Skatteverket har kommit med ett ställningstagande att om en arbetsgivare bekostar installation av en laddbox (laddstation) för elbilar i en anställds bostad, ska detta blir en skattepliktig förmån för den anställde. Detta gäller installationer som görs efter den 31 december 2020.
Kan en kommun gå med vinst?
Regeln innebär att det råder förbud för kommuner och landsting att driva spekulativa företag. Förbudet mot vinstsyfte innebär dock inte att verksamheten inte får ge överskott.