Trendig

Vilken ar sannolikheten att sla minst en sexa om du slar med tva tarningar?

Vilken är sannolikheten att slå minst en sexa om du slår med två tärningar?

Exempel med två tärningskast Sannolikheten för sexa i båda kasten blir då (1/6) × (1/6) = 1/36 = 0,028. Det är knappt tre hundradelar, alltså ganska nära noll. Det innebär att det är ganska sällsynt med två sexor i följd.

Exempel med två tärningskast Sannolikheten för att båda tärningskasten ger sexor räknar vi ut med sannolikhetslärans multiplikationssats. Sannolikheten för sexa i båda kasten blir då (1/6) × (1/6) = 1/36 = 0,028. Det är knappt tre hundradelar, alltså ganska nära noll.

Hur man räknar ut sannolikhet?

För att räkna ut sannolikheten för en händelse så tar du antalet utfall som representerar den händelsen och delar på antalet möjliga utfall.

Vad är sannolikheten att få åtminstone en sexa om du kastar fem tärningar svara i hela procent?

Alla vet att det är 1 chans på 6 att få en sexa vid tärningskast. Alltså borde man få 1-2 sexor om man kastar 10 gånger. Vi kan se att resultatet variera ganska mycket; allt mellan 0 och 5 sexor på 10 kast. Totalt kastades 90 kast och 1+3+1+2+2+5+4+0+2 = 20 blev sexor.

Vad är sannolikheten att få åtminstone en sexa om du kastar tio tärningar svara med tre decimaler?

Hur stor är sannolikheten att man får exakt en sexa då tre tärningar kastas?

Om du kastar en tärning så är sannolikheten för en sexa 1/6 och sannolikheten för något annat 5/6. Om du ska ha precis 3 sexor på 4 kast så måste du alltså ha 3 sexor och 1 ”inte sexa”.

Hur många sidor har en helt vanlig tärning?

I det här fallet är de gynnsamma utfallen att tärningen visar antingen en 5:a eller en 6:a. Antalet gynnsamma utfall är därför 2 stycken. Hur många möjliga utfall finns det? Eftersom tärningen har 6 sidor finns det 6 möjliga utfall när tärningen kastas en gång.

Hur räknar man ut sannolikhet åk 8?

När sannolikheten för en händelse A beräknas så görs det genom P(A) = gynnsamma utfall / antalet möjliga utfall.

Share this post