Ny

Vad betyder Agglossningsdag?

Vad betyder Ägglossningsdag?

Ägglossning innebär att ett moget ägg lossnar från äggstocken för att vandra vidare genom äggledaren till livmodern. Det sker en gång per menstruationscykel. En del personer upplever smärtor och obehag i nedre delen av magen och underlivet i samband med ägglossning. Läs mer om ägglossning här.

Hur känns det när man har ägglossning?

De flesta får inte ont vid ägglossning, men en del kvinnor känner av allt från en kraftigt huggande smärta i magen till lite obehag då ägget lossnar från äggstocken. Det kan göra ont en kort stund, eller ge värk i några dagar. Smärtan är ofarlig och kan lindras med receptfria läkemedel.

Vilka hormoner är höga vid ägglossning?

Nyckelhormonerna som påverkar din menscykel är: östrogen, progesteron, testosteron, luteiniserande hormon (LH) och follikelstimulerande hormon (FSH) som stiger och sjunker enligt ett visst mönster under menscykeln. Östrogen dominerar den första halvan av menscykeln med en kraftig peak vid ägglossning.

Vad är tecken på ägglossning?

En del kvinnor säger att de kan känna sin ägglossning. Andra känner inte av några tecken alls för att det är dags för ägglossning. För de som känner av ägglossningen så är vanlig tecken och symptom på ägglossning smärta och obehag nertill i magen, de kan även få en genomskinlig flytning och kvinnan kan få en svagt förändrad kroppstemperatur.

Varför kommer ägglossning att ske?

Ett tecken på att ägglossning kommer att ske är därför att flytningen är genomskinlig, gulvit och den är ofta mer slemmig och trögflytande. Detta kan göra att du kan uppleva att du är mer våt i slidområdet än annars. Flytningarnas funktion är primärt att hjälpa spermierna att ta sig fram till ägget.

När inträffar ägglossningen?

Ägglossningen inträffar vanligtvis 24 till 36 timmar efter ökningen av luteiniserande hormon (LH), vilket innebär att du kan fastställa tidpunkten för ägglossning genom att identifiera denna LH-ökning. Spermier kan förbli aktiva i upp till fem dagar, så par kan bli gravida genom att ha samlag under tiden precis innan ägget släpps.

Kan ägglossningen kännas som fysisk smärta?

Ägglossningen kan ibland kännas som en fysisk smärta. Cirka 20 % av alla kvinnor upplever att de på ägglossningstidpunkten kortvarigt får ont i ena sidan av underlivet. Denna smärta som kan vara ett tecken på ägglossning kallas även mittelschmerz.

Vad menas med ovulation?

Under en menscykel börjar flera äggblåsor, folliklar, växa. Vanligen växer bara en till en stor äggblåsa, en så kallad ledande follikel, och en mogen äggcell lossnar från den. De övriga äggblåsorna som börjat växa förtvinar. Ägglossning, ovulation, är en förutsättning för att kunna bli gravid.

Share this post