Rekommendationer

Vad ar PaO2?

Vad är PaO2?

Ventilation och gasutbyte Skillnaden mellan den faktiska summan och 20 kan kallas A-a – gradienten för syrgas, d v s skillnaden mellan idealt alveolärt värde (PAO2) och faktiskt arteriellt värde (PaO2).

Vad är PaO2 FIO2?

Det innebär kvoten mellan syrgastrycket i arteriellt blod (PaO2) och andelen syrgas i inandningsluften (FiO2%). I Sverige uttrycker vi PFI i enheten kPa men i Berlindefinitionen av ARDS används enheten mmHg (genom att multiplicera kPa med 7.5 erhålls mmHg).

PaO2/FiO2: PaO2 = Partialtryck av syrgas i arteriellt blod. FiO2 = Fraktion syrgas i inandningsluften.

Vad är pO2 och pCO2?

Det krävs en blodgasanalys med bestämning av PO2 och PCO2 för att ge svar på frågan om patienten är tillräckligt ventilerad! Även om patienten är tillräckligt syresatt kan hon vara kritiskt andningsinsufficient p g a hypoventilation med respiratorisk acidos.

Vad menas med Alkalos?

Alkalos är ett sjukdomstillstånd som inträffar då det arteriella blodets pH-värde stiger över 7,45. Alkalos kan vara respiratorisk och metabol; båda kan i princip förekomma samtidigt. Motsatsen, det vill säga när pH-värdet sjunker, kallas acidos.

När stiger laktat?

Laktat (mjölksyra) bildas vid förbränning av glukos under anaeroba förhållanden (d.v.s. vid syrebrist), framför allt i erytrocyter och skelettmuskler. Ökning av nivån i blod ses till exempel p.g.a. plötslig hypoxi vid chocktillstånd och vid lever- eller njurinsufficiens då eliminationen av laktat är försämrad.

Vad är AB pCO2?

man får en respiratorisk acidos. Omvänt ger ökad alveolär ventilation sänkt pCO2 förhöjt pH och därmed respiratorisk alkalos. Låga värden för pO2 tillsammans med normal pCO2 kan betingas av ventilationsrubbning alt försämrad diffusion över alveolarmembranen.

När tar man blodgas?

Blodgas används främst som ett redskap för att styra behandlingen av patienter med svår lungsjukdom. Provet tas av biomedicinsk analytiker, sjuksköterska eller läkare, i de flesta fall i handleden.

Share this post