Innehållsförteckning
Vilken del av rehabiliteringen efter hjärtinfarkt sker hemma?
En stor del av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt sker hemma. Din delaktighet i din närståendes återhämtning kan därför ha stor betydelse. Du kan be att få vara delaktig vid planering av rehabiliteringen redan under tiden på sjukhuset.
Vilka är specialenheterna för hjärtrehabilitering?
På de flesta sjukhus finns speciella enheter för hjärtrehabilitering där läkare, sjuksköterskor, dietister, sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer och ibland psykologer arbetar. Du får så snart som möjligt ta del av specialenhetens resurser för din rehabilitering om du haft en hjärtinfarkt.
Hur strålar smärtan ut till hjärtat?
Ibland strålar smärtan ut till arm, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Smärtan är ihållande, den drabbade kan må illa, känna ångest och få yrsel. Vissa kan insjukna i hjärtinfarkt utan att de upplever smärta. Det kallas tyst infarkt och upptäcks oftast på EKG eller vid en ultraljudsundersökning.
Varför ring ambulans om du misstänker hjärtinfarkt?
Ring därför genast 112 och begär ambulans om du misstänker hjärtinfarkt. Det mest typiska symtomet på hjärtinfarkt, för både män och kvinnor, är kraftiga smärtor mitt i bröstet. Ibland strålar smärtan ut till arm, hals, nacke, käkar, mage eller rygg.
Vilka är vanliga symtom vid hjärtinfarkt?
Det här är några vanliga symtom vid en hjärtinfarkt: Stark och ihållande bröstsmärta som kan stråla ut i armarna Obehagskänsla i bröstet som kan stråla upp mot halsen, käkarna och skuldrorna
Kan hjärtinfarkt vara livshotande?
Vid en hjärtinfarkt kan hjärtat skadas så att det inte klarar att arbeta lika bra som innan. Hjärtinfarkt kan vara livshotande och kräver omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård, desto större är möjligheten att begränsa hjärtinfarktens utveckling.
https://www.youtube.com/watch?v=TNcWscWyoZU
Vad är yrsel vid hjärtsjukdom?
Yrsel vid hjärtsjukdom brukar vara en känsla av att man är på väg att svimma, att det svartnar för ögonen eller att man faktiskt svimmar av kortvarigt. Det kan kännas som en allmän ostadighet eller att man blir yr när man reser sig upp.
Vilka symtom får du på hjärnan?
Vilka symtom du får beror på vilken del av hjärnan som är skadad. Det är vanligt med ett eller flera av följande symtom: Du får domningar eller förlamningar i ansiktet, armarna och benen, oftast i ena kroppshalvan. Du får svårt att prata och förstå.
Hur byter du kateter och uppsamlingspåse?
Byta kateter och uppsamlingspåse. Du behöver byta kateter om du ska ha den under en längre tid. Ofta byter en sjuksköterska eller undersköterska katetern varannan till var tredje månad. Du byter uppsamlingspåse själv, om du har en sådan. Den byter du med fem till sju dagars mellanrum. Katetrar finns i olika utföranden
Vad betyder kvarliggande kateter?
Katetern kallas också RIK som står för ren intermittent katerisering. Kvarliggande kateter som sätts genom urinröret, KAD. Katetern hålls ofta stängd med en propp eller en klämma och öppnas när du behöver kissa. KAD som står för kateter à demeure, vilket betyder kvarliggande kateter.