Rekommendationer

Vem ska flagga pa halv stang?

Vem ska flagga på halv stång?

Vid dödsfall och begravning hissas flaggan på ”halv stång”. I första hand är det sorgehuset som flaggar, men även andra som stod den döde nära kan flagga. När man flaggar på halv stång hissas flaggan först i topp och halas omedelbart därefter ner till två tredjedelar av stångens höjd om det är en fristående flagga.

Hur flagga på halv stång?

Vid dödsfall hissas flaggan på ”halv stång” på dödsdagen, eller dagen efter dödsbeskedet i de fall detta kommit sent. Flaggan hissas först i topp och halas sedan ner 1/3 av flaggstångens längd. På begravningsdagen hissas flaggan först i topp och halas sedan ner 1/3 av flaggstångens längd.

Hur hissar man halv stång?

Vid flaggning på halv stång hissas flaggan i topp för att omedelbart efter sänkas så att mitten av flaggans kortsida är mot 2⁄3 av stångens höjd – se bild (på fasadstång till mitten av stången).

När hissas flaggan under vinterhalvåret?

Så här lyder riktlinjerna för flaggtider: Mellan den 1 mars och den 31 oktober hissas flaggan kl. 08.00, men under resten av året hissas den först kl. 09.00. Flaggan halas vid solnedgång (se almanackan) – bor du i norra delen av Sverige får du utgå från ditt sunda förnuft under vinterhalvåret.

Hur sänks flaggan på halv stång?

Vid flaggning på halv stång skall flaggan först hissas i topp och därefter sänkas till lämplig höjd. På en fristående flaggstång bör flaggan sänkas till cirka 2/3 av flaggstångens höjd, medan den på en fasadstång kan halas in till stångens halva längd.

Vilken längd bör en flagga ha?

En flaggas storlek bör anpassas efter den flaggstång den hissas på. En tumregel är att flaggans längd bör vara cirka en fjärdedel av flaggstångens längd. Om flaggstången är mycket hög kan flaggan göras något mindre. Vid flaggning med flera flaggor skall samtliga flaggor ha samma storlek, det vill säga samma höjd.

När sker flaggning på halv stång?

Flaggning på halv stång sker i regel vid följande tillfällen: Den dag då dödsfallet inträffat eller dagen efter samt den dag då jordfästningen äger rum. Då jordfästningen är avslutad hissas flaggan i topp, varefter den omedelbart halas eller halas vid ordinarie tid.

Varför är det halv stång idag?

Flaggning på halv stång med anledning av begravningen av Mannerheimkorsets riddare Tuomas Gerdt 28.11.

Hur ska flaggan användas i Sverige?

Sveriges flagga tillhör alla oss som bor i Sverige och som nationalsymbol ska flaggan förstås behandlas med respekt. Här hittar du grundläggande regler för hur du använder flaggan. När flaggan är hissad ska det normalt vara ljust ute. Vimpeln däremot, får vara hissad dygnet runt.

Share this post