Ny

Varfor gar broccolin i blom?

Varför går broccolin i blom?

Det brukar oftast vara så att plantans största bukett bildas först. När den skördats sätter plantan i gång med att producera sidoskott. Det gäller att vara snabb när man ser buketter utvecklas. På ett kick kan den allra finaste buketten förvandlas till en mycket spretig variant med en massa blomknoppar.

Hur skörda broccolin?

På broccolin skördas alltså toppskottet först och sedan fortsätter plantan att ge mängder av så kallade sidoskott. De är mindre, men mycket delikata. De läckra sidoskotten har ofta lite lång stjälk som också den är fin att använda i matlagning. Jag brukar frysa de långa stjälkarna för sig och använda i soppa.

När ska man skörda broccolin?

Skördetiden för broccoli är väldigt lång, och pågår faktiskt hela vägen från juli fram till vintern. Du gör bäst i att skörda när blomknopparna precis har kommit igång med att sära på sig, men fortfarande innan de har börjat blomma. Det bästa är att skörda lite varje vecka för att inte knopparna ska bli för utväxta.

När skola om broccoli?

Omskolas när plantan har fått sitt första karaktärsbladpar och är stor nog att hantera (ett par centimeter hög). Var noga med att hålla i bladen istället för stjälken vid omskolningen. Broccoli kan omskolas en eller två gånger, varje gång i en lite större plugg/kruka med planteringsjord.

https://www.youtube.com/watch?v=guAqn94GSfo

När kommer broccolin?

Plantera ut broccolin med 30-40 cm avstånd. Täck gärna växtplatsen med kompost eller gräsklipp för att hålla kvar fukten. Skördesäsongen varierar mellan arterna. ’Sprinter’ är en tidig sort som kan vara klar på mindre än två månader och ofta skördas redan under högsommaren.

Vilka grönsaker kan man Vinterså?

Vilka växter kan vintersås?

  • Grönsaker: morot, svartrot, rättika, ruccola, salladslök, spenat, plocksallat, rädisa, palsternacka, olika sorters kål.
  • Kryddor: dill, gräslök, persilja.
  • Blommor: vallmo, ringblomma, riddarsporre, blåklint, akleja, borstnejlika, lavendel, jätteverbena, rosenskära.

Är broccoli flerårig?

Alla välkända sorters kål som vi odlar idag – som vitkål, brysselkål, broccoli och blomkål – är olika varieteter, alltså ”lokala populationer” [1] av en enda art, Brassica oleracea. Alla dessa odlas som ettåriga grönsaker, men det finns även fleråriga typer av kål.

Share this post