Rekommendationer

Vad ar Tillverkningsomkostnad?

Vad är Tillverkningsomkostnad?

Tillverkningsomkostnader (TO): Kan vara lokalkostnader, räntekostnader, energi och andra kostnader som kan vara svåra att fördela på tillverkade produkter direkt. Administrativa omkostnader (AO): Kostnader för bokföring och ledning, med mera. Den här typen av omkostnader uppstår i alla företag.

https://www.youtube.com/watch?v=3g2jaQJ5s0s

Tillverkningsomkostnader avser indirekta kostnastnader i tillverkningen som lokalkostnader, avskrivningar på maskiner och annan utrustning, värme och el, lönekostnader för arbetsledande personal m.m.

Vilket av följande är exempel på en typisk indirekt kostnad i projekt?

Exempel på arbetsuppgifter inom ovan nämnda roller/uppdrag som är verksamhetsstöd och därmed en indirekt kostnad är chefskap (arbetsledning, budgetarbete, arbetsmiljöfrågor och personalfrågor inkl rekrytering), tjänsteplanering, studieplanering, validering, studentrekrytering och disciplinärenden.

Vad är försäljningsomkostnader?

Försäljningsomkostnader är indirekta kostnader i försäljningsfunktionen. Det vidare begreppet försäljningskostnader innehåller både direkta och indirekta kostnader. Försäljningsomkostnader ska exempelvis inte innehålla tull, frakt, emballage och eventuella rabatter.

Hur beräknar man AFFO?

AffO-pålägg = affärsomkostnader, AffO ÷ tillverkningskostnader, TvK. = [4 800 000 kr ÷ 24 080 000 kr] x 100.

Vad innebär Materialomkostnader?

Materialomkostnad (MO-pålätt) är ett begrepp som används vid omkostnadsfördelning i samband med produktkalkylering. Via MO-pålägg belastas ett kalkylobjekt med sin andel av företagets administrativa kostnader (t ex andel av kostnaderna för lagerpersonal och lagerlokaler).

Vad är en indirekt kostnad?

En indirekt kostnad är en kostnad som inte direkt kan kopplas till en bestämd produkt eller dylikt (kostnadsbärare), till exempel lokalhyra och kostnader för ekonomiavdelning. De indirekta kostnaderna fördelas på kostnadsbärarna med hjälp av en fördelningsnyckel.

Vad är direkta och indirekta kostnader?

Direkta och indirekta kostnader. Med direkta kostnader avses normalt sådana kostnader som är entydigt knutna till ett enskilt projekt, t ex lönekostnader för forskare i projektet och material som köpts för projektet. Med indirekta kostnader avses sådana kostnader som inte kan hänföras till en viss vara eller viss tjänst,

Vad är en direkt kostnad?

En direkt kostnad är en kostnad som direkt kan hänföras/härledas till en bestämd produkt eller tjänst, eller dylikt. Exempel på en direkt kostnad kan vara ett speciellt material som behövs för att producera en viss produkt/vara.

Share this post