Allmänning

Hur narma far man jobba vid en 40 kv ledning?

Hur närma får man jobba vid en 40 kv ledning?

Avståndet mellan mark och linor varierar med spänningen. För lågspännings- ledningar är minsta avståndet 4,5 m och för högspänningsledningar 6–9 m. Tänk på att avståndet minskar när marken är täckt av snö, upplag, med mera.

Vad bör man tänka på när man parkerar maskinen i närheten av en kraftledning?

Stolpen kan skadas allvarligt så att ledningen kan falla ner. Klättra aldrig upp på ett fordon eller en maskin under en kraftledning. Det är förbjudet att parkera fordon och maskiner närmare än 10 meter från ledningen. Tanka aldrig ett fordon eller en maskin närmare än 60 meter från en kraftledning.

Vilken färg på nollan?

Starkström

Färg Beteckning Beskrivning
Grön-gul PE, G, ⏚ Skyddsjord
Blå N Neutralledare, normsatt 1995
Brun L1, R Fasledare, svart användes före 1995
Svart L2, S Fasledare

Vilket säkerhetsavstånd gäller vid arbete nära högspänningsledning på högst 40 kV?

Vertikalt ned från kraftledningens lina ska säkerhetsavståndet vara minst 5,5 meter. Horisontellt ut från kraftledningens lina är säkerhetsavståndet minst 6,5 meter. Det är ett absolut minimiavstånd och beroende på erfarenhet eller maskiner och verktyg kan avståndet behöva ökas.

Får man lägga EKLK i mark?

Kontrollera kabeltillverkarens anvisningar. Men generellt är EKLK (och EXLQ, EQLQ osv) tillåtet men EKK och dess halogenfria och/eller PEX varianter otillåtna. Sen är givetvis all markkabel ex. vis.

När slutade man med röd jord?

När kravet på gulgrön skyddledare kom 1968 så fanns det med ett förbud mot att använda röd och gulgrön ledare i samma ledning, men inget totalförbud mot att använda röd ledare..

Share this post