Allmänning

Vad ska man gora om man har magsar?

Vad ska man göra om man har magsår?

Magsår betyder att du har ett sår i magsäckens eller tolvfingertarmens slemhinna. Symptomen kan variera, men många får smärtor i övre delen av magen. Besvären beror ofta på en bakterie eller vissa läkemedel. Magsår behandlas med hjälp av antibiotika eller andra läkemedel.

Vad ska man undvika när man har magsår?

Det här kan vara bra att undvika:

  • starkt kryddad mat.
  • hårt stekt mat.
  • kaffe.
  • sura drycker, exempelvis juice och läsk.
  • alkohol.
  • rökning.
  • antiinflammatoriska läkemedel.

Vad ska man äta och inte äta om man har magsår?

Undvik problemet genom att undvika eller dra ned på mängden kål, ärtor och mjölmat. Tänk på att tugga maten ordentligt så att maten inte kommer ned i för stora bitar. Undvik gärna tuggummi som bidrar till att man ”sväljer” mer luft.

Vad är typiskt för magsår?

Ett typiskt symtom på magsår är att det gör ont i övre delen av magen, lite ovanför naveln, ofta nattetid. Ibland förekommer även halsbränna, sura uppstötningar och illamående. Det vanligaste är att såret sitter i tolvfingertarmen. Det ger ofta värk på natten som lindras om du går upp och äter något.

Vad är orsaken till magsår?

Magsår drabbar många. Ofta ligger en bakterie bakom problemet, bakterien heter Helicobacter pylori. Faktum är att ca 50 till 60% av den vuxna befolkningen har bakterien Helicobacter pylori. Magsår kan även uppstå av andra orsaker.

Kan morötter hjälpa dig med magsår?

Morötter används oftaför att hjälpa patienter med magsår. De har egenskaper som hjälper dig att läka de slemhinnor som har drabbats av syran. Du kan använda morötter till att tillreda juicer, puréer eller sallader. Detta fantastiska livsmedel lindrar besvären om du har magsår.

https://www.youtube.com/watch?v=J4ug7LfR7GY

Behandling av magsår Magsår behandlas med ett läkemedel som tillhör läkemedelsgruppen protonpumpshämmare. De verkar genom att minska mängden saltsyra i magsäcken. Magsår kan bero på en bakterie som heter Helicobacter pylori. Då får du antibiotika tillsammans med protonpumpshämmare.

Share this post