Blogga

Vad minskar ett fartygs Vagmotstand?

Vad minskar ett fartygs Vågmotstånd?

På så vis tar dessa två vågmönster ut varandra och minskar vågmotståndet, vilket kan utgöra ända upp till 40 procent av motstånden hos ett snabbgående, deplacerande, fartyg.

Hur mätte man knop förr?

Förr gick mätningen av hastigheten till sjöss att man la ut en lina med knopar med jämna mellanrum. Samtidigt mätte man tiden med ett timglas. Antalet knopar som löpt ut när sanden hade runnit ut visade på detta sätt farten i ”knop”.

Var sitter bulben?

Bulbstäv är en köl utrustad med så kallad bulb, en strömlinjeformad utbuktning av stäven som sitter längst fram på fartyget vilket skapar ett vågsystem som skall minska fartygets egna vågsystem.

Hur lastas containerfartyg?

Containerfartyg är en typ av fraktfartyg som lastar ISO-standardiserade containrar. Containrarna lastas eller lossas normalt med containerkranar (Ship-to-Shore-kranar), men det förekommer även att fartyget kan ha egna kranar för denna hantering.

Kan följa skepp?

Uppföljningen av fartygstrafiken på haven görs med hjälp av systemet AIS (Automatic Identification System), det vill säga utrustning som är avsedd för identifiering och positionering av fartyg. Systemets funktion baserar sig på transpondrar som finns monterade på fartygen.

Har tonnage?

Tonnage är en term inom sjöfarten som används för att ange ett fartygs storlek och lastförmåga. Det finns flera sätt att ange tonnage och metoderna kan beskriva såväl volymer som vikter. Det används även som benämning för fartygsbeståndet inom ett rederi, en flotta eller ett land.

Hur lastas tankfartyg?

En lasthanteringsplan upprättas innan lossningen eller lastningen startar. Om fartyget ska lossa flera produkter startas arbetet med den första produkten enligt lasthanteringsplanen och den följs fram till cisternen innan nästa produkt startas. Detta görs för att säkerställa att rätt produkt går till rätt cistern.

Hur drivs fraktfartyg?

Fartygs framdrift sker idag främst med propellrar och i de flesta fall med endast en. Då en stor maskin kräver ett stort djupgående har vissa fartyg två eller flera mindre maskiner för att få ut tillräcklig effekt. Varje propeller är via en propelleraxel förbunden med en framdrivningsmaskin, vanligtvis en dieselmotor.

Hur många liter rymmer en oljetanker?

Det 274 m långa och 48 m breda fartyget styrdes in till kajen vid raffinaderiet med hjälp av tre bogserbåtar. Men det var inte vilket fartyg som helst – med en lastkapacitet på 180 000 kubikmeter är det den största oljetankern som angjort Nynäshamn på 30 år.

Share this post