Allmänning

Nar stralar man prostatacancer?

När strålar man prostatacancer?

Vid tidig sjukdom där tumören inte spridit sig utanför prostatakörteln, lokaliserad prostatacancer, är strålning ett likvärdigt alternativ till kirurgi som botande behandling. Då kan man använda yttre strålning eller olika typer av brakyterapi, inre strålbehandling.

Vad händer med prostatan vid strålning?

Trots denna utveckling kan behandlingen orsaka komplikationer som minskar mannens livskvalitet. Ungefär en av fem som opereras drabbas av svårt eller medelsvårt urinläckage och majoriteten av opererade män upplever en försämring av erektionsförmågan. Strålning kan orsaka svåra tarm- och vattenkastningsbesvär1.

Vad är det riktiga namnet på radioaktiv strålning?

Joniserande strålning är ett samlingsnamn på strålning med tillräckligt hög energi för att slå ut elektroner ur atomer, atomerna blir då elektriskt laddade joner. När radioaktiva ämnen sönderfaller uppkommer joniserande strålning i form av beta-, alfa- och gammastrålning (Strålsäkerhetsmyndigheten, 2011a).

Hur många gånger strålas man för prostatacancer?

Behandling. Strålbehandlingen ges en gång per dag, måndag-fredag, 5 dagar i veckan, i fem veckor. Totalt blir det 25 behandlingar. Vid varje behandling ges 2 Gy strålning och sammanlagt blir det 50 Gy för den yttre behandlingen.

När ska man operera prostata?

Du kan behöva opereras om du har stora besvär med att det läcker urin. Du kan få orgasm vid sex men det kommer ingen sädesvätska. Det kan komma en skvätt urin. Det är ofarligt.

När strålar man bröstcancer?

Om flera lymfkörtlar i armhålan är angripna av bröstcancerceller får man vanligtvis strålbehandling mot armhåla, lymfkörtlar kring nyckelben och ibland även längs bröstbenskanten. En acceptabel väntetid på strålning är 4-6 veckor.

Vilket land tillhör Tjernobyl?

Tjernobyls kärnkraftverk ligger intill staden Prypjat i Ukraina. Tjernobylkatastrofen eller Tjernobylolyckan, är en benämning på den svåra kärnkraftsolyckan som inträffade 1986 i staden Tjernobyl i Ukraina – en av de forna delrepublikerna inom Sovjetunionen.

Share this post