Rekommendationer

Hur manga barn drabbas av typ 1 diabetes?

Hur många barn drabbas av typ 1 diabetes?

Majoriteten av alla fall med typ 1 diabetes inträffar under barndomen. Insjuknandet är högst bland barn i åldrarna 10 till 14 år och cirka 60% av de drabbade är pojkar. På senare år har vi lärt oss att man faktiskt kan få typ 1 diabetes när som helst under livet. Det innebär att typ 1 diabetes inte endast är en barnsjukdom.

Vad är typ 1 diabetes?

Typ 1 diabetes är den näst vanligaste kroniska barnsjukdomen och likaså den näst vanligaste formen av diabetes. Typ 1 diabetes orsakas av att kroppens immunförsvar förstör vissa celler i bukspottkörteln. De celler som förstörs kallas beta-celler och de tillverkar hormonet insulin.

Vad är normalt blodsocker vid diabetes?

Normalt blodsocker vid diabetes. För de flesta friska individer är normala blodsockernivåer följande: Mellan 4,0 till 5,4 mmol/l (72 till 99 mg/dl) vid fastande. Upp till 7,8 mmol/l (140 mg/dl) 2 timmar efter att ha ätit.

Vad är behandling av typ 1-diabetes?

Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.

Hur behandlas typ 1-diabetes?

Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin. Blodsockervärdet är det mått som anger hur mycket socker du har i blodet, och med insulin kan cellerna ta upp sockret som finns i blodet. Du kommer att få stöd, råd och uppmuntran från ett diabetesteam.

Varför kallas diabetes för sockersjuka?

Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.

Vilka är de viktigaste riskfaktorerna för typ 2 diabetes?

Viktiga riskfaktorer. Sammanfattningsvis så gäller att stigande ålder, fetma, övervikt, stillasittande livsstil och dåliga kostvanor är de vanligaste och troligtvis de viktigaste riskfaktorer för att utveckla typ 2 diabetes.

Vad är orsakerna till typ 2 diabetes?

Övervikt och fetma är nog de främsta orsakerna till typ 2 diabetes. Nedsatt glukostolerans som är ett förstadium till typ 2 diabetes innebär att kroppen blir sämre på att hantera socker i blodet än en frisk person. Nedsatt glukostolerans är också riskfaktor för fetma, insulinresistens och prediabetes.

Varför har personer med Typ 1 diabetes suddig syn?

Därför har personer med typ 1 diabetes ofta suddig syn när blodsockret är högt. Suddig syn (kallas även dimsyn) gör att man inte kan se lika skarpt som man brukar. Det blir svårare att se på avstånd och detaljer syns inte lika skarpt. Suddig syn är ett vanligt syn på diabetes och detta beror på det höga blodsockret.

Varför behöver personer med typ 2-diabetes tabletter?

Den vanligaste anledningen till att personer med typ 2- diabetes behöver insulinbehandling är att tabletterna inte ger tillräcklig effekt. I Sverige idag får hälften av alla med typ 2-diabetes behandling med insulin, enbart eller i kombination med tabletter.

Share this post