Allmänning

Vad ar Reduktionsplikten?

Vad är Reduktionsplikten?

Reduktionsplikten är en lag som tvingar företag som säljer bensin och diesel att minska utsläppen av växthusgaser. Detta görs främst genom högre inblandning av förnybara bränslen men får även uppnås genom effektivare produktion.

Vad är MK1?

Diesel MK1 Produkten kallas även för blankdiesel och är fördelaktig när produkten ska lagras över en längre period. Diesel MK1 är ett utmärkt dieselbränsle med mycket bra köldegenskaper som lämpar sig utmärkt för vårt Norrländska klimat.

Vilket år kom Euro 5?

EU:s utsläppskrav på luftföroreningar för nya fordon regleras i euro-klasser. Det som regleras är bland annat kväveoxid (NOx), partiklar (PM) och kolmonoxid (CO). Koldioxid (CO2) regleras i en separat förordning. Euro 5 blev krav 1 september 2009, Euro 6, 1 september 2014.

Vilket år kom euro 4?

I Sverige blev Euro 4 som kom 2006 en vattendelare.

Vilka länder har Reduktionsplikt?

Tyskland har istället för kvotplikt infört en reduktionsplikt som innebär att den mängd koldioxid av fossilt ursprung som framställning och användning av drivmedel ger upphov till procentuellt måste minska i en viss takt.

Vem införde Reduktionsplikt?

För att främja användningen av biodrivmedel införde regeringen för tre år sedan en reduktionsplikt för bensin och diesel som innebär att alla drivmedelsleverantörer varje år måste minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel genom inblandning av biodrivmedel. Reduktionsnivåer har sedan 2018 varit fastslagna.

Vilken bensinmack har bäst diesel?

Motors test visar att Statoil, ST1 och Shell har den effektivaste dieseln. Miljösmartast är diesel från Preem.

Vad betyder miljöklass MK1?

Miljöklass 1 är sedan år 1995 det helt dominerande dieselbränslet på den svenska marknaden: all diesel som säljs på vanliga bensinstationer är miljöklass 1.

Vilket bränsle är inte förnybart?

Kärnenergi och fossila bränslen hör till de icke förnybara energikällorna. Kärnenergi utvinns ur uran, ett mycket energirikt ämne som finns i begränsad mängd. Till fossila bränslen hör fossilgas (även kallad naturgas), kol och olja (till exempel bensin).

Share this post