Rekommendationer

Hur satter man ihop lera?

Hur sätter man ihop lera?

Häll på vatten och vänta en halvtimma tills de torra smulorna sugit in vatten, häll då av det överflödiga vattnet. Blanda samman till en lös gröt och använd sedan gröten (slicker) som ett lim för att sätta ihop kavlade delar, handtag och andra dekorationer när du jobbar med lera. (Keramiklera).

Hur torkar man lera?

Leran torkar snabbt, så vi hade en liten skål med vatten nära till hands för att doppa fingrarna i under skulpterandet. Sedan torkar leran i rumstemperatur på ungefär 48 timmar, men jag blev för rastlös och provade att torka lite i ugnen på låg värme, ungefär 70 grader.

Kan man återanvända lera?

Återvunnen lera får gärna ligga några veckor innan jag använder den igen. Jag tycker att den blir lättare att hantera då. Det viktiga i det här systemet är att inte hälla bort slickervattnet efter du drejat. I det finns de små partiklarna som gör leran plastisk.

Vad är en Slicker?

slicker {substantiv} karda {utr.} skojare {utr.}

Måste all lera brännas?

Ska du bara ha din keramik på en hylla som inredning kanske du egentligen klarar dig utan att bränna den. Det kommer hålla i många år om det stannar på sin plats. I de flesta fallen när drejar ett föremål vill åt hållbarheten man får vid bränningen och har du gjort en skål du vill använda är bränningen helt nödvändig.

Hur lång tid tar det för lera att torka?

Leran får sedan torka. Hur länge beror på temperatur och luftfuktighet men ofta brukar leran torka ett dygn.

Vad är Leklera?

I vått tillstånd är lera formbar medan den i torrt tillstånd är en mer eller mindre fast sammanhängande massa som består av stoft av fina partiklar. Torr lera har ofta en fuktighetskvot på ca 10-15 % och låter sig inte bearbetas utan betydande svårigheter.

Hur får man lera mjuk?

Varva leran i en fuktig/våt frottehanduk skiva för skiva. Ett dygn kan vara tillräckligt men ibland behöver leran ligga längre. Det är inga problem om du glömmer leran några veckor (förutom att handduken kanske inte doftar hallon?) leran bli bättre och mer formbar ju längre den ligger.

Share this post