Trendig

Nar anvander man langt bindestreck?

När använder man långt bindestreck?

I svenskan använder vi det kortare bindestrecket (-) och det längre tankstrecket (–) till olika saker. Medan bindestrecket är till för att binda ihop ord, så ska tankstrecket visa på förhållandet mellan två enskilda ord eller siffror. Bindestreck visar orddelar i till exempel avstavningar och vissa sammansättningar.

När används bindestreck i sammansatta ord?

I svenskan används bindestreck bl. a. vid avstavning, för underförstådda orddelar, i tillfälliga sammansättningar och i sammansättningar med bokstav, bokstavsgrupp, siffra, tal och förkortning. Man skriver alltså g-klav, 2010-talet, 80-procentig, kabel-tv-nät, EU-ordförandeskap, Hb-värde.

Hur gör man ett längre bindestreck?

PC: På PC skriver du ett långt streck med hjälp av ctrl plus minustecknet eller alt plus 0150 om du har numeriskt tangentbord. Det kan också funka att skriva två bindestreck efter varandra, ibland gör datorn då om det till ett långt streck.

Hur används bindestreck vid underförstådd Orddel och vad markerar det?

Bindestreck för underförstådd ordled Bindestreck kan markera att en efterled som är gemensam för flera ord är utsatt bara i det sista ordet: sön- och helgdagar, jul- och nyårsfirandet. Undvik däremot att använda bindestreck om det inte är en efterled utan en förled som är gemensam.

Hur man använder bindestreck?

Hur gör man ett tankstreck?

Var hittar jag tankstreck/talstreck på mitt tangentbord? PC: På PC skriver du ett långt streck med hjälp av ctrl plus minustecknet eller alt plus 0150 om du har numeriskt tangentbord. Det kan också funka att skriva två bindestreck efter varandra, ibland gör datorn då om det till ett långt streck.

Hur ser tankstreck ut?

Tankstreck eller pratminus eller halvfyrkantsminus (–) är ett skiljetecken. Det liknar bindestrecket (-), men har i svensk text en annan användning. Ett tredje tecken, det långa tankstrecket (—) är inte så vanligt i nutida svenskt text, men används till exempel i vissa engelskspråkiga texter.

När används bindestreck mellan två ord?

”Bindestreck” är tecknet ( – ) man använder för att: dela upp ett ord som inte får plats, dela upp siffror och ord, dela upp förkortningar och ord, sätta samman ord, för att bilda ovanliga sammansättningar och binda samman orddelar.

När används kort tankstreck?

Tankstreck är ett skiljetecken som används i skrift för att markera paus eller emfas. Det kan ofta användas i stället för kommatecken eller semikolon, för att ge större eftertryck åt det som följer.

När ska man använda tankstreck?

För att markera repliker Oftast markeras repliker och citat med tankstreck, därav benämningarna pratminus och talstreck. Det är det vanligaste sättet att skriva ut repliker på i journalistiska och skönlitterära texter. I andra fall kan man även använda citattecken.

Hur används bindestreck i en mening?

Till skillnad mot tankstrecket har bindestrecket, även kallat divis, inga mellanrum omkring sig utan ska skrivas direkt intill omgivande ord. Bindestreckets funktion är att binda ihop ord. Antingen då ett radbrott sker (avstavning) eller vid två ord som sätts ihop (sammansatta ord).

Hur skriver man Talstreck på tangentbordet?

Hur gör jag tankstreck?

  1. Tankstreck på PC med numeriskt tangentbord. CTRL+ – på det numeriska tangentbordet.
  2. Tankstreck på laptop/bärbar PC. Om du är i Word så skriv två bindestreck (–) efter varandra, gör mellanslag och fortsätt sedan skriva.
  3. Tankstreck på Mac. Alt + bindestreck (-)

Share this post