Ny

Vad ar det for skillnad pa parmaskinka och prosciutto?

Vad är det för skillnad på parmaskinka och prosciutto?

Parmaskinka, eller ibland endast parma eller prosciutto, är en benämning som i Sverige används för lufttorkad skinka som har sitt ursprung i ett område kring Parma i norra Italien. Den italienska benämningen är Prosciutto crudo di Parma. Parmaskinka serveras i väldigt tunna skivor.

Vad är skillnaden mellan parmaskinka och serranoskinka?

En bra Serranoskinka lagras minst 12 månader och har en mild smak. Skinkan kommer huvudsakligen från vita grisar i Spaniens bergsområden. Parmaskinkan kommer ifrån Parma i Italien. Även denna skinka lufttorkas minst 12 månader och genomgår en lång process där varje steg kan spåras.

Vad är Coppa Arrosto?

Lufttorkad, kryddad och saltad fläskkarré. Coppa har en aromatisk smak och är utmärkt som pålägg på ett mörkt rågbröd, eller på en tallrik med blandade charkuterier.

Vad är Prosciutto?

Prosciutto är det italienska ordet för skinka, men används i svenskan som beteckning för lufttorkad skinka, framför allt från Italien. Ordet kommer av latinets ’perexsuctum’ som betyder ’som har torkats ut’. Prosciutto betyder i Italien bara ”skinka” och avser inte särskilt denna speciella tillredning.

Var kommer Serrano ifrån?

Serranoskinka är en lufttorkad skinka, typisk för det spanska köket där den kallas Jamon Serrano. Den kommer huvudsakligen från vita grisar i Spaniens bergsområden (ordet Serrano kommer från spanskans sierra, berg). En bra Serranoskinka lufttorkas i minst 12 månader. Smaken är mild.

Vad kan man ha till Prosciutto?

Goda recept med lufttorkad skinka

  • Smördegsknyten med parmaskinka och sparris.
  • Pizza med parmaskinka och grönsaker.
  • Pepparkakor med parmaskinka och ostkräm.
  • Smördegspizza med tomat, rucola och parmaskinka.
  • Minispett med parmaskinka och butternutpumpa.
  • Libapizza med parmaskinka och ruccola.

Share this post