Trendig

Hur borjar man ett boksamtal?

Hur börjar man ett boksamtal?

Inledning: Gå laget runt och sätt poäng på den lästa boken, 1–5 poäng. Låt var och en säga ett par (men inte mer!) meningar om sin läsupplevelse. Du kan också låta alla välja ett citat att läsa upp och kommentera, något man fastnat särskilt för i boken.

Vad betyder boksamtal?

Boksamtal går ut på att argumente- ra, diskutera, reflektera och inte bara berätta saker för varandra skriver Chambers (1993). Boksamtal ger tillfälle till reflektion över boken som lästs. Att upptäcka stilmedel, strukturer och berättarkonventioner bidrar till utveckling och påverkan av läsförståelsen.

Hur har man ett boksamtal?

Att läsa tillsammans bidrar till både egna och gemensamma tolkningar av den lästa texten. Dessa tolkning- ar väcker tankar och känslor som på så sätt ger form till ett boksamtal. Boksamtal går ut på att argumente- ra, diskutera, reflektera och inte bara berätta saker för varandra skriver Chambers (1993).

Hur får jag text uppläst?

Använda Textuppläsning

  1. Öppna appen Inställningar. på enheten.
  2. Tryck på Tillgänglighet och sedan på Textuppläsning. Obs!
  3. Aktivera Kortkommando för Textuppläsning.
  4. Valfritt: Om du vill ändra kortkommandot trycker du på Kortkommando för Textuppläsning. Läs mer om kortkommandon för tillgänglighetsfunktioner.

Vad är Chambers modell?

Aidan Chambers har utvecklat en numera välkänd struktur i hur man kan genomföra boksamtal för att få läsaren att bli en tänkande läsare. Han menar att väl fungerande boksamtal hjälper eleverna att sätt ord på sin läsupplevelse och genom det utveckla sin kommunikativa förmåga.

Hur lägger man upp en bokcirkel?

Många bokcirklar börjar eller avslutar träffen med att varje deltagare betygsätter boken. Ett bra sätt är att starta varje träff med en runda där var och en kort berättar om hur de upplevde boken. Ni kan också bestämma att var och en läser ett citat ur boken som de gillar – eller ogillar.

Varför boksamtal?

Boksamtal är ett arbetssätt av flera som kan främja att elever utvecklar sin läsförståelse. Det är relevant att som pedagog arbeta med elevers läsförståelse på ett lustfyllt sätt och att främja att så många elever som möjligt finner nöjet i att läsa.

Share this post