Ny

Pa vilka satt kan mediekulturen paverkar barns larande?

På vilka sätt kan mediekulturen påverkar barns lärande?

En stor del av dagens informationssökning, inlärning, kommu- nikation och trivsel sker med hjälp av olika medier. Vi lever i en mediekultur där information sprids snabbt och nya fenomen dyker upp och försvinner på ett ögonblick. Media har en stor inverkan också på barnens liv.

Vad säger studier om barns användande av digitala medier?

I läroplanen för förskolan som träder i kraft i juli 2019 står det att utbildningen ska ”ge barnen förutsättningar att utveckla adekvat digital kompetens”. Detta har man redan anammat på olika sätt i många förskolor. Men WHO´s råd lyder att de minsta inte ska hålla på med digitala medier över huvud taget.

Hur mediekulturen kan påverka barn ungdomars lärande vilka fördelar och nackdelar kan du se?

Pedagogiska program – det finns mycket pedagogiska medel på internet som är bra för barnets utveckling. Social kontakt – man kan hålla kontakt med nära och kära. Sysselsättning – det finns mycket att göra inom media, allt ifrån film till spel.

Vad behöver pedagoger veta om barns Medieanvändande tycker du och varför?

Barnen kommer med olika erfarenheter från deras hemmiljö och medieanvändning, i dialog med andra barn i leken utvecklas nya kunskaper. Då medieanvändandet sker både individuellt och i grupp, kan man då se att vissa, Page 7 6 kanske populära TV-program eller dataspel visas mer i leken än vad andra gör.

Vad anser du om barns användning av digitala medier?

Med hjälp av digitala verktyg blir det lättare att ta tillvara flerspråkiga barns alla språk i förskolan. Vissa appar kan läsa upp texten på flera olika språk, man kan lyssna på sagor på olika språk eller använda digitala översättningstjänster för att kommunicera med barn som inte kan så mycket svenska.

Hur kan barns digitala användning påverka den emotionella och sociala utvecklingen?

– Barnen har mycket svårare att läsa av situationer och att fungera socialt. Det har blivit svårare att hantera barnen, de behöver mer hjälp att lösa konflikter och att lära sig det sociala samspelet.

Share this post