Ny

Vad innebar mangkulturellt forhallningssatt?

Vad innebär mångkulturellt förhållningssätt?

För att göra det används ett sociokulturellt perspektiv och tolkas med hjälp av en analysmatris hur de olika grupperna ger uttryck för kulturförståelse, interaktionssätt samt reflektionsnivå. Utifrån det resultatet urskiljs skillnader och likheter mellan gruppernas olika kulturella förhållningssätt.

Vad innebär Interkulturalitet i förskolan?

Interkulturalitet handlar om ett förhållningssätt som möjliggör interaktion människor emellan, att utveckla ett kritiskt förhållningssätt till givna normer och fördomar om andra. Att bygga broar mellan såväl människor som kulturer.

Vad innebär begreppet Interkulturalitet för dig och hur är kan det vara en del av din vardagliga undervisning?

Interkulturell innebär att personerna som finns i ett mångkulturellt sammanhang agerar tillsammans. I en interkulturell undervisning ligger fokus på en undervisning som ger kunskaper, färdigheter och attityder hos varje deltagare, och utvecklar en mer positiv inställning till andra kulturer.

Vad är Monokulturell utbildning?

Huvudtesen är här att utbildningssystemen är eurocentriska, exkluderande och monokulturella system där vit/manlig/medelklass utgör den rådande normen. Västerländska utbildningssystem, deras pedagogik, läromedel och idéer är i sin tur nära sam- mankopplade med upplysningen.

Sverige är idag ett mångkulturellt samhälle vilket även avspeglar sig i skolan. För verksamma pedagoger innebär detta att ta tillvara på den kulturella mångfalden samt att anpassa verksamheten utifrån elevernas olika behov och förutsättningar.

Hur ser det ut på din förskola med interkulturellt förhållningssätt?

Enligt Skolverket innebär ett interkulturellt förhållningssätt att förskolan ser alla språk och kulturella perspektiv som viktiga. Det förutsätter att man dels är medveten om sin egen kultur och med detta som bakgrund möter andra med respekt och utan fördomar.

Share this post