Trendig

Vilka ar de vanliga psykologiska reaktioner hos en doende patient?

Vilka är de vanliga psykologiska reaktioner hos en döende patient?

Man känner tomhet, man gråter. En annan vanlig reaktion vid sorg är förvirring, overklighetskänsla och en känsla av att vara övergiven. Man kan känna rastlöshet, svårigheter att vara stilla, andningssvårigheter och aptitlöshet. Att uppleva ångest är en annan vanlig del av krisreaktionen.

Vad innebär det att dö i din kultur?

Enligt en klassisk beskrivning är döden ”det permanenta upphörandet av strömmen av vitala vätskor genom kroppen”. I dag har det blivit viktigt att kunna avläsa när en människas hjärna är ”död”, eftersom det numera är detta som avgör dödförklaringen.

När döden inträffar?

De sista dagarna brukar kallas ”livets absoluta slutskede”. I livets slut börjar alla funktioner i kroppen släckas ned och kroppen förbereder sig på att dö. Det gör att personen inte längre kan äta och dricka, sover allt mer och är till slut helt sängliggande och ofta medvetandesänkt.

Vilka psykologiska reaktioner kan uppstå hos en person som står inför döden?

Vad är palliativ vård?

  • Du kan få lindring eller förebyggande hjälp mot till exempel smärta, illamående eller trötthet.
  • Du kan få stöd att hantera känslor som oro eller ångest, eller hantera tankar om livet och döden.
  • Du kan få vägledning så att du kan ordna tillvaron med ekonomin eller dina närstående.

Hur är det att vara död?

Definitionen på klinisk död är att två av tre kriterier ska ha uppnåtts, (ingen hjärtaktivitet, ingen andning, orörliga pupiller) i kombination med snabbt avtagande hjärnaktivitet.

Vad betyder döden?

Enligt svensk lag är en person död när hjärnan oåterkalleligen upphört att fungera (1987:269). Att fastställa när döden har inträtt är en läkaruppgift och kan göras med hjälp av indirekta eller direkta kriterier. Genom indirekta kriterier observerar man den döde och konstaterar att hjärtverksamhet och andning upphört.

Share this post