Ny

Vad ar ett handelsbolag lagrum?

Vad är ett handelsbolag lagrum?

1 § Ett handelsbolag föreligger, om två eller flera har avtalat att gemensamt utöva näringsverksamhet i ett bolag och bolaget har förts in i handelsregistret. Bestämmelser om företagsnamn för handelsbolag finns i lagen (2018:1653) om företagsnamn och handelsregisterlagen (1974:157).

Vad händer om en delägare i ett handelsbolag dör?

Huvudregeln om en delägare i ett handelsbolag (bolagsman) avlider är att handelsbolaget ska träda i likvidation (2 kap. 26 § lagen om handelsbolag och enkla bolag; HBL). Likvidation innebär att bolagets tillgångar säljs och skulderna betalas av.

Vilken lag som reglerar bolagsformerna?

Aktiebolaget är den mest använda bolagsformen och därmed även den som omgärdas av mest lagstiftning. Aktiebolagen regleras genom aktiebolagslagen(ABL), men även ett antal andra lagar (t. ex. ÅRL och BFL).

Vilken lag reglerar handelsbolag?

Handelsbolagslagen reglerar bl a bolagsmännens inbördes rättigheter och skyldigheter (handelsbolagslagen 2 kap 1-16 §§) samt bolagets förhållande till tredje man (handelsbolaget 2 kap 17-23 §§)

Vem ärver handelsbolag?

I första hand går arvet till den avlidnes bröstarvingar, dvs barn. Den efterlevande maken ärver gemensamma barns andelar. Om den avlidne inte hade några barn ärver den efterlevande maken hela arvet om det inte finns testamente som säger annat (2 kap. 1 § ÄB samt 3 kap.

När måste ett handelsbolag likvideras?

Handelsbolaget går i konkurs. Om ett handelsbolag går i konkurs och konkursen inte ger något överskott, anses bolaget som upplöst när konkursen avslutats. Om konkursen ger ett överskott så ska bolaget träda i likvidation.

Ett handelsbolag, ofta förkortat HB, uppstår enligt 1 kap. 1 § lag (1980:1102) om handelsbolag (BL) när två eller flera personer har avtalat om att gemensamt utöva näringsverksamhet i ett bolag och bolaget har förts in i handelsregistret.

Share this post