Allmänning

Hur marker man tjocktarmscancer?

Hur märker man tjocktarmscancer?

Symtom på tjocktarmscancer och ändtarmscancer

  • Blod i avföringen.
  • Ändrade avföringsvanor.
  • Hård i magen, lös i magen, långvarig diarré, förstoppning eller täta trängningar.
  • Kraftig slembildning.
  • Smärta, ibland som knipsmärtor.
  • Uppkördhetskänsla, blodbrist, trötthet och viktminskning kan vara andra symtom.

Vad är colorectal?

Svensk definition. Tumörer eller cancer i antingen tjocktarmen eller ändtarmen eller i båda. Den vanligaste elakartade cancerform i USA. Faktorer som ökar risken för tjock- och ändtarmscancer är kronisk, ulcerös kolit, familjär kolonpolypos, asbestexponering och bestrålning av cervix.

Vad är Mikrosatellitinstabilitet MSI )? Hur används detta i klinisk vardag?

Lynchtumörer orsakas av en felaktig reparation av DNA-skador av typ MMR (mismatch repair) som i sin tur ger upphov till MSI (mikrosatellitinstabilitet). Fynd av MMR i tumörvävnad är förenligt med Lynch syndrom men har låg specificitet. Avsaknad av MSI talar starkt emot men utesluter inte helt Lynch syndrom.

Vad är prognosen vid tjocktarmscancer?

Prognos vid tjocktarmscancer. Enligt statistik från Cancerfonden så lever 65,5 procent fem år efter att cancern upptäcktes. Där män har en aning lägre siffra (64.1%) och kvinnor en aning högre (66,8%). Efter tio år så lever 60,1 procent, där män har en lägre siffra (57,9%) och kvinnor en aning högre (62,3%).

Hur gör man operation av ändtarmscancer?

Operation av ändtarmscancer görs i dag endast av specialutbildade kirurger. Så bör det vara även vid tjocktarmscancer. Vid tjocktarmscancer kan läkaren oftast sy ihop de två delarna av tjocktarmen som är kvar sedan tumören opererats bort. Då kan matsmältning och avföring åter fungera normalt.

Varför är tjocktarmen och ändtarmen cancer?

Insidan av tjocktarmen och ändtarmen är täckt av en slemhinna. Det är där cancern börjar. Det är vanligt att det bildas godartade utväxter i slemhinnan som kallas polyper. Ibland kan de utvecklas till cancer. Det tar många år. När cancertumören växer kan den orsaka sår och förträngningar.

Hur lång tid kan det ta innan du får ändtarmscancer?

Efter en operation av tjocktarmscancer eller ändtarmscancer kan det ta några veckor innan tarmen fungerar som den ska. Det kan ta upp till flera år om skarven är långt ned i ändtarmen. Du kan få diarréer och mycket gaser i tarmen, om du har fått strålbehandling. Du kan få urininkontinens eller avföringsinkontinens.

Share this post