Frågor

Nar ska man byta stomipase?

När ska man byta stomipåse?

Byte av stomipåse/stomibandage Vanligtvis efter lite fysisk aktivitet. Med en endelspåse byts hela påsen ut och med en tvådelspåse byts påsen ut efter behov och plattan brukar bytas ut varannan till var tredje dag. Om du använder tömbara påsar kan påsarna tömmas efter behov och påsarna byts dagligen.

Hur byter man en urostomi?

Urinodling

  1. Ta av bandaget.
  2. Tvätta stomin och huden med mjuka kompresser och ljummet kranvatten.
  3. Fatta en kort steril tappningskateter med en ren kompress och för in den 3-5 cm genom mynningen.
  4. Låt den första urinen passera. Ta därefter urin för odling.
  5. Ange på remissen att urinen har tagits med kateter från en urostomi.

Hur länge har man stomipåse?

Vid det här ingreppet behöver du ha en tillfällig stomi på tunntarmen under tiden som tarmen läker. Den brukar vara några månader. Därefter opereras den tillfälliga stomin tillbaka. Då kan du gå på toaletten och tömma ut avföring genom ändtarmsöppningen.

Vad menas med Endels kontra Tvådelsbandage?

Tvådelsbandage består av en hudskyddsplatta som fäster på huden och en påse som ska tryckas, knäppas eller klistras på plattan. Plattan kan sitta kvar på huden några dagar och påsen kan bytas separat. Plattan byts vid behov, oftast 2-3 gånger/vecka. Läs mer under byte av hudskyddsplatta.

Varför lossnar stomipåsen?

Se till att du får båda öppningarna av stomin innanför hud- skyddsplattans hål när du klipper till plattan annars kan den lossna snabbare. När man har haft stomin en längre tid, sker det ibland att den ena öppningen blir lite längre, den ”liksom faller lite ut”. Det kallas prolaps.

Vilka olika typer av stomi finns det?

Stomityper

  • Kolostomi. En kolostomi är anlagd på tjocktarmen som är cirka 1,5 meter lång och har som uppgift att suga upp vätska och en del salter, bilda gaser och finfördela innehållet.
  • Ileostomi.
  • Bäckenreservoar.
  • Kontinent ileostomi (Kocks reservoar)
  • Urostomi.

Hur länge har man en tillfällig stomi?

Det finns ingen absolut rekommendation för när en tillfällig stomi kan eller bör tas bort, men man brukar räkna med att åtta till tolv veckor är lämpligt. Det finns även studier som visar att det i vissa fall är möjligt att återställa tarmen redan två veckor efter den ursprungliga operationen.

Share this post