Populära

Hur skoter jag min Lavendelhack?

Hur sköter jag min Lavendelhäck?

Odlingsplats och jord för lavendel Lavendel vill ha sol, mycket sol, för att utveckla sina eteriska oljor. Den tycker inte om blöta höstar och vårar, och kan ruttna om det blir för blött, vilket är den vanligaste anledningen till att man tar kål på dem.

Hur får man lavendel att blomma om?

Det är årsskotten eller förra årets skott som man beskär. Men inte för tidigt eftersom plantan kan frysa sönder om det kommer många kalla nätter efter trimningen. Beskär gärna lavendeln en gång till efter blomningen i augusti.

Kan lavendel stå i halvskugga?

Trivs bäst i full sol i lätt, mullrik, sandblandad, väldränerad jord. Kan även placeras i lätt skugga.

Kan man plantera lavendel på hösten?

En del arter och sorter av lavendel frösår sig villigt själv. Odlar du dem i trädgården kan små söta fröplantor dyka upp lite här och var. Vill du bevara dem men tycker de har hamnat fel gräver du upp dem på våren eller hösten och flyttar till önskad plats i rabatten eller planterar i krukor.

När ska man klippa ner lavendel?

Man bör beskära lavendel en gång om året, tidig vår eller efter blomning i augusti. Man kan även klippa ner lavendelbuskarna två gånger om året så att de inte hinner förveda sig grovt nertill, och plocka mycket skott och blommor däremellan.

Kan man få lavendel att blomma om?

Kommer det en andra blomning senare på eftersommaren? Man kan pröva att klippa lavendeln, det kan stimulera den till en andra blomning. Spara gärna även de vissna lavendelblommorna, de doftar gott i till exempel linneskåpet. Annars klipper man ner lavendeln på våren.

Hur man gör en Doftpåse?

Gör doftpåsar av lavendel Små påsar fyllda med lavendel har i alla tider haft en given plats i linneskåp och lådor för god doft. De här påsarna är sydda av breda band. Det är bara att vika dem på mitten och sy i sidorna. Fyll sedan påsarna med torkade lavendelblommor och bind samman med ett snöre.

Var trivs lavendel?

Lavendel vill ha mycket sol och väldränerad jord för att trivas, gärna sandblandad och kalkrik, om den står för blött kan den ruttna. Lavendeln behöver endast vattnas om du har den i kruka, vid nyplantering eller vid extrem torka.

Vilka färger kan lavendel ha?

Bladen är filthåriga och lansettlika med inrullad bladkant. Lavendel blommar i juli-augusti med blåvioletta (finns också vita och rosa) blommor som sitter i kransar i axlika, toppställda, långskaftade blomsamlingar.

Share this post