Frågor

Vad betyder observation for andra misstankta sjukdomar och tillstand?

Vad betyder observation för andra misstänkta sjukdomar och tillstånd?

Diagnosen klassificeras under kategorin Medicinsk observation och bedömning för misstänkta sjukdomar och tillstånd, som uteslutits och avskrivits (Z03), som finns i kapitlet Faktorer av betydelse för hälsotillståndet och för kontakter med hälso- och sjukvården (Z00-Z99).

Hur koda insektsbett?

Getingstick med toxisk effekt (ytlig lokal reaktion) kodas T63. 4A + X23. 9. Getingstick med allergisk reaktion i form av anafylaktisk chock kodas T78.

Vad är infektioner om man har diabetes?

Infektioner är något vanligare om man har diabetes. Infektion innebär att mikrober angriper kroppen. Det finns huvudsakligen fyra typer av mikrober: bakterier, virus, svampar och parasiter. Personer som har diabetes har ökad risk för infektioner och dessutom tenderar infektionerna bli svårare om man har diabetes.

Varför är typ 1-diabetes ärftlig?

Typ 1-diabetes är delvis ärftlig, med flera kända gener som påverkar risken för diabetes. I genetiskt känsliga personer verkar insjuknandet utlösas av en eller flera miljöfaktorer, till exempel en infektion av coxsackie B4-virus. Livsstilsfaktorer har ingen inverkan på uppkomsten av typ 1-diabetes.

Hur många har typ 2-diabetes i Sverige?

Det finns omkring 400 000 typ 2-diabetiker i Sverige. Debuten är ofta gradvis och sker ofta i vuxen ålder. Ärftligheten för typ 2-diabetes är starkare än för typ 1. Omkring 90 % av alla enäggstvillingar med typ 2-diabetes har en tvilling med sjukdomen.

Hur behandlas diabetes i Sverige?

Diabetes är en folksjukdom med cirka 500 000 drabbade i Sverige. Typiska symptom för obehandlad diabetes är ökad törst och stora urinmängder samt trötthet. Behandling innefattar sund kost, fysisk aktivitet, att hålla en normal kroppsvikt och att inte använda tobak. Typ 1-diabetes måste behandlas med injektioner av insulin.

Share this post