Allmänning

Vad ar postmenopausal?

Vad är postmenopausal?

Uttrycket postklimakteriet kan användas för att beskriva perioden efter den sista mensen. Många får mer symtom i samband med och efter den sista mensen.

När klimakteriet börjar?

tiden kring den sista mensen. Börjar i genomsnitt fyra år innan menopaus och varar ett år efter menopaus. Hur länge perioden varar är individuellt, allt från något år upp till tio år. Börjar hos de flesta någon gång mellan 45 och 50 års ålder.

När är klimakteriet över?

I Sverige är genomsnittsåldern 51 år för sista mensen. Men det är vanligt med en variation mellan 40 och 60 år för sista mens. Rökare får i genomsnitt sin sista mens två år tidigare än de som inte röker. Det finns inget test du kan ta för att se om du är i klimakteriet.

Kan man känna illamående vid klimakteriet?

Vanligast är huvudvärk, yrsel, trötthet, illamående, sura uppstötningar, oregelbundna blödningar, bröstspänning med mera, men det de flesta oroar sig för är nog blodproppar och bröstcancer.

BAKGRUND. Menopausen, d v s den sista menstruationen, inträffar i genomsnitt vid 51-52 års ålder. Om sista mensen kommer före 45 år benämns detta tidig menopaus och före 40 år prematur ovariell svikt/insufficiens (POI).

Kan man ha PMS i slutet av mensen?

Mot slutet av cykeln Vissa får PMS eller PMDS i den här fasen, vilket kan bero på att du är känslig för ämnena som bildas när progesteron bryts ner (men ingen vet säkert varför PMS och PMDS uppstår, och vissa får besvär redan under ägglossningen).

Hur lång tid innan mens känner man av PMS?

PMS och PMDS brukar börja upp till en vecka innan du ska ha mens och minska eller försvinna helt när mensen kommer. Symtomen kan alltså finnas kvar de första två till tre dagarna under mensen. En del personer har besvär även under ägglossningen.

Kan man bli förkyld när man har mens?

Känns det som en vanlig influensa men kommer varje månad? Kan vara mensförkylning. I flera år har detta pågått med hyfsat regelbunden intervall. Så äntligen trillade polletten ned och jag insåg att mina intensiv-förkylningar alltid kommer ett par dagar innan mensen.

Share this post