Frågor

Kan antidepressiva paverka skoldkorteln?

Kan antidepressiva påverka sköldkörteln?

Det finns ett samband mellan depression och sköldkörtelsjukdom och många lider i onödan. Rätt behandling av sköldkörteln kan förbättra den psykiska hälsan. – Troligen borde vissa som äter antidepressiv medicin behandlas med sköldkörtelhormoner istället, säger Katarina Lunner från Sköldkörtelförbundet.

KONKLUSJON: Det finns ännu ingen slutsats om huruvida antidepressiva läkemedel har någon kliniskt signifikant fysiologisk påverkan på tyroideafunktionen.

Vilka läkemedel påverkar sköldkörteln?

Grupper av läkemedel som påverkar sköldkörteln är: glukokortikoider (oftast kortison), dopaminagonister, somatostatinanaloger och rexinoider. De läkemedel som brukar kallas kortison ingår i en läkemedelsgrupp som heter glukokortokoider. De används bla för att minska inflammation och hämma immunförsvaret.

Varför ökar man i vikt av antidepressiva?

Antidepressiva läkemedel Behandling med mirtazapin respektive tricykliska antidepressiva såsom amitriptylin kan ge viktuppgång [1,3]. Mekanismen för detta är delvis okänd, men ökad aptit bedöms spela en roll i båda fallen [3]. SSRI-behandling förefaller ge mindre risk för viktuppgång [3].

Vad har Levaxin för biverkningar?

De vanligast förekommande inrapporterade biverkningarna var trötthet (förekom i 89 biverkningsrapporter), huvudvärk (47) och hjärtklappning (41). Totalt har alltså 246 konsumenter skickat in biverkningsrapporter på levotyroxin.

Vad orsakar problem med sköldkörteln?

Oftast beror hypotyreos på en kronisk inflammation i sköldkörteln. Kronisk betyder att sjukdomen inte går över. Kronisk sköldkörtelinflammation är den vanligaste orsaken till hypotyreos. Vid kronisk inflammation i sköldkörteln har immunförsvaret bildat antikroppar som förstör sköldkörteln.

Vilka mediciner kan påverka sköldkörteln?

Vad bör man undvika att äta när man har hypotyreos?

Undvik

  • ev. sojaprodukter (lite sojasås som smaksättning då och då är helt OK)
  • gluten.
  • stärkelserik mat.
  • för mycket fett.
  • socker.
  • processad mat (färdig-mat)
  • kaffe och koffeinhaltiga drycker.
  • begränsa gärna hårt stekt mat och ät mer kokt, rå och ångad mat.

Hur mår man när man äter Levaxin?

De flesta får inga biverkningar. Om du får biverkningar beror det troligtvis på att du har tagit för hög dos under en längre tid. Du kan till exempel få besvär som oro, hjärtklappning, skakningar, svettningar och värmekänsla om du tar för hög dos. Du bör då kontakta din läkare för att utreda om du ska minska dosen.

Vad kan påverka sköldkörteln?

Man kan också ha en överfunktion av sköldkörteln – så kallad hypertyreos – då har man en överproduktion av sköldkörtelhormon. Vid hypertyreos ses lågt TSH-värde och högt T4-värde, vilket kan ge symtom såsom inre oro, stresskänsla, hjärtklappning, svettningar och viktnedgång.

Share this post