Trendig

Hur fungerar lilla och stora kretsloppet?

Hur fungerar lilla och stora kretsloppet?

Hjärtats högra kammare pumpar blodet till lungorna genom lungartärerna. I lungorna tar blodet upp syre och gör sig samtidigt av med koldioxid. Det syresatta blodet förs tillbaka till hjärtats vänstra förmak genom lungvenerna. Därefter fortsätter blodet till vänster kammare som pumpar ut det i stora kretsloppet igen.

Vad är skillnaden på stora och lilla kretsloppet?

I det lilla kretsloppet pumpas blodet från hjärtats högra halva till lungorna, där det lämnar koldioxid och hämtar syre. Sedan kommer blodet tillbaka till hjärtat, men då kommer det till den vänstra halvan. I det stora kretsloppet pumpas blodet från hjärtats vänstra halva ut till alla delar av kroppen.

Hur rensar hjärnan sig från slaggprodukter?

– På samma sätt som hjärtat pumpar runt blod i vår kropp, pumpar det även cerebrospinalvätska genom det perivaskulära rummet som byggs upp av gliacellerna i hjärnan. Det vackra med det glymfatiska systemet är att det avlägsnar alla skadliga proteiner och annat avfall, inte bara en sort, säger Maiken Nedergaard.

Vad är bra för blodet?

För att vi ska må bra behöver kroppens blodflöde fungera och ge syre och näring till kroppens övriga organ. Blodet behöver rensas och goda kolesterolnivåer upprätthållas. Ett friskt blod behöver också en bra produktion av vita blodkroppar, röda blodkroppar och trombocyter, de ämnen som skapar vårt blod.

Vad är slaggprodukter i hjärnan?

Vår hjärna omges av ryggmärgsvätska (cerebrospinalvätska). Vätskan fyller upp håligheterna som finns mellan hjärnans vindlingar, de s.k. ventriklerna. När vi är vakna och aktiva bildas slaggprodukter i hjärnan.

Hur tvättar man hjärnan?

När du somnar i kväll kommer din hjärna att börja rengöra sig själv. Ett nyupptäckt flöde spolar bort den gångna dagens slaggprodukter. Nu vill forskare trimma hjärnans tvättmaskin för att förebygga Alzheimers sjukdom.

Share this post