Rekommendationer

Nar raknas det som njursvikt?

När räknas det som njursvikt?

Akut njursvikt är en nytillkommen njurskada med stegring av kreatinin och/eller försämring av urinproduktionen inom timmar till dagar, med risk för ansamling av kvävehaltiga metaboliter, metabol acidos, hyperkalemi och hyperfosfatemi. En varaktig njursvikt under minst 3 månader räknas som kronisk.

Hur upptäcks njursvikt?

Lätt njursvikt Du får oftast inga symtom om njurarnas funktion bara är lite nedsatt. Däremot kan du märka vissa saker, till exempel det här: Det finns blod i urinen när du kissar. Urinen skummar när du kissar.

Hur ställer man diagnosen njursvikt?

Hos en del patienter kan man få en tillräckligt klar bild av njursjukdomen med endast blod- och urinprov samt bildundersökningar, varvid inga tilläggsundersökningar behövs. Ibland behövs det dock en provbit av njuren, dvs. en njurbiopsi, för att fastställa en exakt diagnos på njursjukdomen.

Hur botas njursvikt?

I första hand sker behandling med läkemedel som sänker blodtrycket och förbättrar kroppens vätske-, salt- och mineralbalans. Specialkost kan också vara en del av behandlingen. Är njursvikten långt framskriden måste den behandlas med dialys eller njurtransplantation.

Hur mäts albuminuri?

Urinvägsinfektion är inte en tillräcklig förklaring till uttalad albuminuri (det vill säga Alb 2-3+ på urinstickan), kontrollera då om i infektionsfritt skede. Njurfunktion avser glomerulär filtration (GFR) och mäts i ml/min. När njurfunktionen (GFR) försämras stiger nivån av kreatinin och cystatin C i blodet.

Hur får man njursvikt?

Akut njursvikt brukar oftast bero på uttorkning eller ett hinder i urinvägarna, men kan också bero på svampförgiftning, sorkfeber, blodsjukdom eller inflammatorisk sjukdom. Kronisk njursvikt beror oftast på en underliggande sjukdom som drabbat njurarna, som diabetes, njurinflammation eller åderförkalkning i njurarna.

Om njurarna skadas kan det dröja länge – faktiskt flera år – innan man börjar känna av symtomen. Vid det laget kan njurfunktionen ha minskat med mer än hälften. Det allra vanligaste symtomet på njursvikt är att man känner sig onormalt trött – ofta i kombina- tion med matleda och illamående.

Share this post