Trendig

Ar bly forbjudet?

Är bly förbjudet?

I Sverige har vi redan tagit några steg mot att minska användningen av bly. Sedan många år tillbaka är det förbjudet att använda blyhagel på skjutbanor (undantag finns för bland annat jaktstigsskytte och jägarexamensprovet då vi skjuter mot plåtmål).

Finns det bly i Sverige?

Det var tidigare vanligt som tillsats i bensin, men blyad bensin är förbjudet i Sverige och flera andra länder sedan 1995. Idag finns bly i bland annat ammunition, båtkölar, fiskesänken, elektronik, takmaterial, vikter och bilbatterier.

Kan ersätta bly i hagel?

Fakta om alternativa hagelmaterial: Vismut och tungsten motsvarar bly. Stålhagel har större rikoschettrisk än övriga material. Stålhagel är inte dyrare än blyhagel, men vismut och tungsten är betydligt dyrare. Det finns fortfarande begränsad kunskap om eventuella hälsoeffekter av vismut och tungsten från …

Finns det bly i porslin?

Äldre keramik och glasyrer kan innehålla bly och kemikalier som inte är tillåtna idag. Bly är en metall som är giftig för människor och andra organismer redan vid mycket låga doser. Man ska därför vara försiktig om man köper äldre bruksföremål som man tänker använda för att servera livsmedel i.

Var kan man hitta bly?

Bly finns överallt i luft, mark och vatten. Tack vare att vi numera använder blyfri bensin har mängderna i miljön minskat. Lever, njure och vissa delar av skaldjur kan innehålla större mängder bly, men små mängder bly finns i de flesta livsmedel. Vi kan också få i oss bly från dricksvattnet.

Var kan man köpa bly?

Lindberg & Son AB – köper, säljer och återvinner bly och blyskrot i- och runt Stockholm, Södertälje, Forsbacka och Anderstorp.

Vad är farligt med bly?

Även om man som vuxen utsätts för mycket bly under många år kan det skada nervsystemet. Akut blyförgiftning kan uppstå om man utsätts för mycket höga blyhalter under en kort period. Det ger diffusa symtom som trötthet, förstoppning och dålig aptit. Bly skadar de röda blodkropparna och det kan leda till blodbrist.

Share this post